Hírek, események

A csatornafedlap-tolvajokat leleplező rendőröket jutalmazott a Csatornázási Művek

2013. február 27.

A színesfémfelvevő-helyeknek tilos bevenni, mégis sorozatban lopják a csatornafedlapokat és víznyelő rácsokat az utakról. A jelentős veszélyhelyzetet teremtő tolvajok egy csoportját kézre kerítő 12 rendőrt jutalomban részesítette a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM).

A Rendőrség és a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) régóta együttműködik a fedlaplopások visszaszorításában. A rendőrök időről-időre sikeres akciókat hajtanak végre és fognak el lelkiismeretlen fedlaptolvajokat. Ezek a bűnözők vétlen felnőtteket és gyermekeket veszélyeztetnek az ott hagyott tátongó lyukakkal. Egy fedlap alatt akár 7-8 méteres mélység is húzódhat. A fedlapok jelentős része  az úttesten, vagy gyalogátkelők közelében helyezkedik el, tehát sötétben az arra közlekedő autók, vagy járókelők könnyen beleeshetnek és súlyos balesetet szenvedhetnek.

A színesfémfelvevő helyeknek tilos bevenni a közszolgáltatók nevével fémjelzett fedlapokat, a bűnözők mégis folyton próbálkoznak az értékesítésükkel. Két-három ezer forintért kockáztatják embertársaink épségét és a saját szabadságukat. Ugyanis a közlekedés biztonságát veszélyeztetető fedlaplopás bűncselekménynek (Btk. 184. §) számít, amelyet három év szabadságvesztéssel is büntethetnek. Végzetes tragédia esetén, akár 15 évet is kaphatnak a tolvajok.

Tavaly 117 db fedlapot és 475 db víznyelőrácsot vittek el Budapest utcáiról. Az FCSM kára meghaladja a 20 millió Ft-ot. A gépjárműforgalom során megkopott fedlapokat nem lehet újakkal pótolni, mivel a régi megkopott keretbe az új fedlap nem illeszkedik tökéletesen és kibillenhet. Ezért minden esetben a kerettel együtt kell pótolni a fedlapot, mely jelentősen megnöveli a költségeket. Ez éves szinten eddig is több milliós kárt jelentett a társaságnak.

A Csatornázási Művek központi ügyelete a bejelentéstől számítva átlag egy órán belül ideiglenesen elhárítja a veszélyhelyzetet, de ez idő alatt is komoly balesetek történhetnek. Az FCSM hálás az ingyenes hívható 80/455-000 zöld számra befutó lakossági bejelentésekért, mert így nemcsak rövid időn belül tud gondoskodni a pótlásról, hanem sokszor még forró nyomon indulhatnak el a rendőrök a bűnözők kézre kerítéséért.

Az FCSM 12 rendőrnek fejezte ki köszönetét a gyors és sikeres felderítésekért.

Vissza a hírekhez