Hírek, események

Megkezdődött a Margitszigeten is az ideiglenes gátak kiépítése

2013. június 5.

A Fővárosi Csatornázási Művek 300 dolgozója és az irányításuk alatt működő alvállalkozók, a katasztrófavédelem emberei, katonák és önkéntesek (kb. 550 fő) segítségével folynak nagy erőkkel Budapesten a védvonali zárások, továbbá megkezdődött a Margitszigeten is az ideiglenes gátak kiépítése.

Az Erzsébet híd budai hídfőjénél, az I. ker. Döbrentei téren kb. 3 ezer homokzsákra lesz szükség, hogy megakadályozzák a Duna betörését. A szakemberek szerda délutánra végeznek az ideiglenes gát megépítésével.
 
A Római-parton, a Királyok útján folytatódik az árvízi kapuk zárása és a töltések agyagos megerősítése kb. 1600 méter hosszon. Kedden 10 kaput zártak le, ma legalább ugyanennyit terveznek lezárni. Több mint 10 ezer homokzsákot fognak felhasználni.
 
A Margitszigeten ma reggel 6 órakor megkezdődött a védekezés. A tegnapi nap során már 3 ezer m3 homokot, 300 ezer zsákot és 4 db zsáktöltő gépet kiszállítottak. Ma reggeltől kezdték rakni a zsákokat. Az ideiglenes gátak építését a sziget mélyebb pontjától, a déli csücskétől indulva kezdik.
 
A fővárosi szennyvízelvezetés és -tisztítás – az árvízi üzemmód mellett is – folyamatos és zavartalan. Ahol szükséges a Fővárosi Csatornázási Művek mobil szivattyúkkal emeli át és vezeti el a keletkező szennyvizeket. Idáig 11 helyen telepítettek szivattyúkat.

Vissza a hírekhez