Hírek, események

Az árvízi üzemmód feloldása

2009. július 3.

A Duna apadásának megfelelően, július 4-én fokozatosan megkezdjük az árvízi üzemmód megszüntetését. Várhatóan július 6-án a lezárt árvízi kapukat is megnyitjuk a forgalom előtt.

Június végén érte el Budapestet az idei első jelentősebb dunai árhullám. A Duna június 29-én 716 centiméteren tetőzött Budapestnél, ám a folyó vízgyűjtőterületére hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a vártnál lassabban vonult le az árhullám.

Bár a három évvel ezelőtti nagy árvízhez képest a mostani feladat sokkal egyszerűbbnek tűnt, Társaságunk szakemberinek azért akadt dolga éppen elég, mégpedig a nagy mennyiségben és intenzitással lehulló csapadék következtében. A megemelkedett dunai vízszint miatt ugyanis több ponton is mobil szivattyúkkal kellett megoldani a szennyvíz továbbítását, és a jelentős mennyiségű csapadék tovább terhelte az árvízi üzemmódban működő rendszert.

A fővárosi árvízvédelmet már több mint hatvan éve Társaságunk látja el. A feladatra való felkészültségünket meggyőzően bizonyította nemcsak a 2002-es, hanem a 2006-os, 860 cm-es rekord nagyságú árvíz elleni küzdelem is. Az idei júniusi áradás ugyan nem állított minket ekkora erőpróba elé, de a 8 méterhez közeli vízszínt jóslatát, majd a 7 méter feletti tényleges tetőzést, nem lehetett alábecsülni. Szakembereink rutinszerűen ugyan, de nagyon tudatosan végezték lépésről-lépésre a szükséges teendőket, most is, természetesen, a telepek árvízi üzemmódra történő átállásával és a föld alatti teendőkkel kezdve. Először a csatornazsilipeket zárták le, pontosabban az amúgy automatikusan működő műtárgyakat ellenőrizték, és az odaszorult hordalékoktól alaposan megtisztították annak érdekében, hogy teljesen elzárják a Duna útját a város felé. A folyamatosan keletkező szennyvizeket pedig, ahol szükséges volt, mobil szivattyúkkal továbbították. Ezután a felszíni árvízi kapuk zárása következett, természetesen a várható vízállástól magasabb szintre, kb. 750 centiméterre védekezve.

Az első árhullámot követően, alighogy apadásnak indult a folyó, máris úton volt a következő, ami július 2-án szintén 716 centiméteren tetőzött. Így, a gátőrök és a szakemberek figyelme nem lankadhatott a 90 kilométeres védvonalon.

A jól kiépített fővárosi védvonalnak és munkatársaink szakértelmének köszönhetően ismét sikeresen védekeztünk.

Vissza a hírekhez