Hírek, események

Csatornarekonstrukciók a zavartalan szennyvízelvezetés érdekében

2010. augusztus 30.

Tizennyolc utcában már befejeződött a csatornarekonst-rukció. Az első félévre tervezett, jól előkészített csatornarekonstrukciók mind kilométerben, mind utcaszámban időre elkészültek. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) az idén is közel 4 milliárd Ft értékben újít fel közcsatornát Budapesten. (Forrás: Fővárosi Közmű Újság, Jónás Á.)

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is több önkormányzati útfelújítási programhoz csatlakoztak. Többek között a II. kerületi Pasaréti úton, ahol 450 folyóméter hosszban, lágybéleléses eljárással épült át a 60/90 centiméter átmérőjű csatorna.

Az első félévben több II. kerületi utcában végeztek csatornarekonstrukciós munkákat, így a Jurányi, az Orló, a Ganz, a Repkény utcákban valamint a Nagy Imre téren. Ugyancsak befejeződött a kivitelezés több X., XI., XIII. és XIV. kerületi helyszínen is. Ezek közül jelentősebb volt a zuglói Francia úton végzett munka, ahol 350 folyóméter hosszúságban újították fel a csatornát. Ugyanezen út egy másik szakaszán a víznyelőket is átépítették, méghozzá oldalbeömlős víznyelőkre.
Idén programot indított a társaság az oldalbeömlős víznyelők beépítésére. Ezeket olyan helyeken telepítik, ahol különösen sok gondot okoz a csapadékvíz elvezetése. Ennek megfelelően az év második felében a XIX. kerületi Ady Endre út felújításánál is ezt az újfajta technológiát alkalmazzák majd az FCSM által megbízott alvállalkozók.
A csatornarekonstrukciók során a társaság továbbra is előnyben részesíti a lágy-, illetve keménybéleléses eljárásokat. A fentebb említett munkák kétharmadánál ezeket az úgynevezett kitakarás nélküli megoldásokat választották. A béleléses eljárásnak köszönhetően a munkálatok kisebb forgalomzavarással és kevesebb burkolatbontással járnak. Ezek a technológiák elfogadott, minősített eljárások, mind statikai, mind vízzáróság, mind vízszállító képesség tekintetében teljes értékű megoldásnak számítanak.
Az év második felének legjelentősebb rekonstrukciós munkája a már említett Ady Endre úti beruházás lesz. Több mint egy kilométer hosszúságban, két nyomvonalon korszerűsítik a csatornákat, illetve a bekötővezetékeket, részben béleléses, részben nyílt árkos technológiával. Az októberig tartó munkálatokat több ütemben végzik a forgalom fenntartása mellett. Ugyancsak jelentős munka lesz a Thököly úti rekonstrukció a Dózsa György út és Verseny utca közötti szakaszon. Itt több mint 400 folyóméternyi csatornát újítanak fel szintén béleléses eljárással.
Az útépítéseknél nincs mindig szükség a csatorna korszerűsítésére, de az érintett szakaszon található tisztítóaknák és víznyelőaknák átépítését ilyenkor is elvégzi az FCSM. Az első félévben több mit 350 darab aknát korszerűsített a társaság mintegy 50 millió forintos ráfordítással.

Vissza a hírekhez