Hírek, események

Megkezdődhet a fővárosi illemhelyek felújítása és bővítése

2010. július 6.

Végre kulturált nyilvános illemhelyek nyíltak és nyílnak a jövőben Budapesten annak köszönhetően, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hivatalosan is átvehette a hálózat üzemeltetését.

Miután végelszámolással megszűnt a fővárosi illemhelyeket 14 éve üzemeltető IL-NET Kht., a Fővárosi Csatornázási Művek hivatalosan is átvette az üzemeltetés jogát, és máris 11 kulcsfontosságú helyen tették használhatóvá és nyitották meg az eddig lezárt illemhelyeket.


A Fővárosi Közgyűlés egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a Fővárosi Csatornázási Művekre bízza a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetését. A társaság azonban nem tudott azonnal munkához látni, mert meg kellett várnia az illemhelyeket az utóbbi években üzemeltető IL-NET Kht. végelszámolását és megszüntetését. A feladat annál is sürgetőbb volt, mivel a fővárosi illemhelyek állapota mára tarthatatlanná vált. 1996-ban még 112 működő és nyitva tartó illemhelyből mára 74 maradt csupán, ezeknek is csak a fele üzemképes. Az illemhelyek jelenlegi állapota általában minősíthetetlen. Sokszor az évek óta zárva tartó egységekben hajléktalanok húzták meg magukat, volt olyan, akinek hónapokig ez volt az utolsó nyughelye.

Az FCSM először a viszonylag jobb állapotban levő, kisebb költséggel működőképessé tehető helyiségeket nyitotta meg és nyitja meg a közel jövőben. A turisztikai szezon beindításával egy időben a budai Várban, a Hunyadi János úton, a nyári tömegrendezvények kezdetén pedig, a Városligetben tette üzemképessé az évek óta zárva tartó illemhelyeket. A tömegközlekedési csomópontoknál levők közül például a Nagymező úti, a Szondi u.-Teréz krt. sarkánál levő és a Móricz Zsigmond körtéren, valamint a Kosztolányi Dezső téren nyitottak ki.

Ezt követően, mivel a felújítások nagyságrendje megköveteli, közbeszerzési eljárást írnak ki, amelynek lezárulása után, sorban, az összes meglevő illemhelyet felújítják. A munkálatok sorrendjét ebben a szakaszban is a helyiségek elhelyezkedése határozza meg: a központi, forgalmas területeken levő illemhelyek kerülnek majd először sorra.

A harmadik ütemben az FCSM megnöveli majd az illemhelyek számát: összesen legalább harminc új egységet helyeznek üzembe. Az új illemhelyek között a tervek szerint a Nyugat-Európában már bevált, kompakt pavilonok is lesznek, amelyek előnye, hogy a hagyományos helyiségeknél gyorsabban és egyszerűbben üzembe helyezhetők. Ráadásul a modern technikának köszönhetően különösen higiénikusak is.

Az FCSM – mint más tevékenységei esetében – itt is külön figyelmet fordít a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére. Valamennyi illemhely esetében a víz- és energiatakarékos, valamint korszerű higiéniai előírásoknak megfelelő megoldásokat helyezik majd előtérbe, legyen szó akár érintésvezérelt vízöblítésről vagy UV-fénnyel történő fertőtlenítésről.

Az összességében több százmillió forintos költséget jelentő munkálatokat az FCSM saját forrásaiból finanszírozza. A társaság tervei szerint egy-két éven belül látványos javulás lesz tapasztalható, és körülbelül négy év múlva újra száz, európai színvonalú, Budapesthez méltó illemhely áll majd a főváros lakossága és az ide látogató külföldi turisták rendelkezésére.

Vissza a hírekhez