Hírek, események

Megnyílt a főváros második legnagyobb nyilvános illemhelye

2014. december 15.

A Fővárosi Csatornázási Művek Budapest második legnagyobb nyilvános illemhelyét nyitotta meg az Újpest-Városkapu metrómegállónál. A főváros egyik legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontjánál található, víztakarékos toalett már szinte egészségügyi központ: zuhanyozni is lehet benne, vagy kisgyermekeket pelenkázni, tisztába tenni.  A mozgássérülteket akadálymentesített fülke várja.

Az Újpest-Városkapu csomópontnál újonnan átadott illemhely a második legnagyobb a fővárosi toalettek sorában. 75 négyzetméterén megtalálhatók a szokásos női és férfi fülkék, a férfi oldalon még gyermekekre méretezett piszoárt is beépítettek. A szokásos szolgáltatásokon felül lehet zuhanyozni, hajat szárítani és gyermeket is pelenkázni. Ezzel négyre emelkedett a tusolókkal ellátott illemhelyek száma Budapesten (a másik három a Műcsarnok mögött, a Déli pályaudvarnál és a Lehel téren található).
A kerekesszékkel érkezők pedig akadálymentesen juthatnak be a számukra kialakított, speciális rozsdamentes szaniterekkel felszerelt külön helyiségbe. Erről a helyszínen hivatalos akadálymentesítési felmérő győződött meg.
 
A megújuló hálózat újabb egységét Wintermantel Zsolt IV. kerületi polgármester, Helembai Mihály, a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. közterületi divízióvezetője, Tábiné Hidvégi Csilla, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének elnökségi tagja és akadálymentesítési felmérője, Pálffi Brigitta az Egyesület az Inkontinenciáért szervezet elnöke, Vasvári Márton, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének alelnöke és Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója nyitotta meg.
 
A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) számára az illemhelyek felújítása során eddig is kiemelt szempont volt a környezetbarát és energiatakarékos működtetés. A csapok infravezérelt érzékelők segítségével, érintés nélkül, víztakarékosan, a speciális piszoárok vízöblítés nélkül, szagmentesen működnek. A világítótestek egy hazai innovációnak köszönhetően energiatakarékosak. A szokásos megoldásokon túl az is újítás, hogy hőszivattyús rendszerrel üzemeltetik a padló- és falfűtést, továbbá UV-lámpákkal fertőtlenítik a helyiségeket. A megfelelő belső komfort érdekében a szellőzési rendszert ún. hővisszanyerővel működtetik. A nagy igénybevétel kiszolgálására és az esetleges rongálások kivédésére pedig hosszú élettartam-garanciájú berendezéseket és szanitereket építettek be.

A fővárosi illemhelyeket 2010-ben az FCSM vette át üzemeltetésre. Az eltelt négy év alatt a korábbi áldatlan állapotokat felszámolták, több mint 35 illemhelyet újítottak fel és 10 egységet teljesen átépítettek városszerte, valamint további 7 új helyszínen kezdtek illemhely-szolgáltatást.  
 
Tavaly a Lehel téri aluljáróban, a közelmúltban pedig Újpest központjában, a Városházához közel adtak át egy-egy igényesen felújított illemhelyet. A belvárosban a József nádor és a Honvéd téren egy-egy nagyon modern, önműködő módon takarító és öblítő rendszerrel, továbbá távfelügyelettel ellátott automata toalettet helyeztek ki.
 
Az FCSM természetesen továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy Budapesten minél több megfelelő színvonalú, kulturált és tiszta illemhely álljon a turisták és a járókelők rendelkezésére.

Vissza a hírekhez