Hírek, események

Sikeres küzdelem a fedlaptolvajok ellen - Megjutalmazták a legjobban küzdő rendőröket

2011. május 31.

Nemcsak több millió forintos kárt okoznak, hanem testi épségünket is veszélyeztetik azok a lelketlen tolvajok, akik a csatornák fedlapjait és rácsait lopják el az utakról. A Rendőrség, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) és a lakosság szoros együttműködésének köszönhetően, kézre került a bűnözők egy-egy csoportja. A sikeres akciókban részt vevő rendőröket az FCSM jutalomban részesítette.

A Fővárosi Csatornázási Művekhez érkezett lakossági bejelentések alapján, forró nyomon indult akcióknak köszönhetően, ismét újabb fedlaptolvajokat fogott el a Rendőrség.
Idén idáig 415 db víznyelőrács és csatornafedlap tűnt el a fővárosi utakról. Ezek beszerzési értéke mintegy 3,5 millió forintot tesz ki. A fémtolvajok által aprópénzért (kb. 40,- Ft/kg) értékesített vas pótlása egyenként meghaladhatja a 70-80 ezer forintot is, ugyanis a gépjárműforgalom során megkopott fedlapokat csak úgy lehet pótolni, ha kerettel együtt kompletten helyezik az úttestbe. Ez éves szinten eddig több tízmillió forintos kárt okozott a társaságnak.
Az anyagi kár eltörpül, az akár súlyos közlekedési balesetet is előidéző, vészesen tátongó lyukak mellett. A fedlapok jelentős része ugyanis az úttesten, vagy akár gyalogátkelő közepén helyezkedik el, tehát sötétben az arra közlekedő autósok megsérülhetnek, vagy a járókelők könnyen beleeshetnek az olykor 7-8 méter mély aknákba. A Csatornázási Művek központi ügyelete a bejelentéstől számítva átlagosan egy órán belül ideiglenesen elhárítja a veszélyhelyzetet, de ez alatt is komoly tragédiák történhetnek. A társaság továbbra is nagyon számít a lakosság segítségére. Kérik, ha valaki sötéten tátongó lyukakkal találkozik a közutakon, akkor azonnal tárcsázza az FCSM 80/455-000 ingyenesen hívható, éjjel-nappal elérhető ügyeleti számát.
A közlekedés biztonságát veszélyeztető fedlaplopás bűncselekménynek (Btk. 184. §) számít, amelyet három év szabadságvesztéssel is büntethetnek. Amennyiben végzetes tragédia történik, akkor akár 15 évet is kaphatnak a tolvajok.
A károkozás és a balesetveszély elleni küzdelemben igen nagy szerepet vállal a Rendőrség. A Csatornázási Művek időről-időre megjutalmazza azokat a rendőröket, akik a legtöbbet teszik a tolvajok kézre kerítéséért.
Az FCSM 2011. május 31-én 11 órakor, 1087 Bp., Kerepesi út 19. sz. alatti telephelyén, tizennégy rendőrnek fejezte ki háláját a gyors és sikeres felderítésekért.

Vissza a hírekhez