Hírek, események

Több és jobb nyilvános illemhely lesz Budapesten

2009. május 14.

A Fővárosi Közgyűlés mai döntésének értelmében ismét a Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) bízzák a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetését, az illemhelyhálózat gyors és jelentős fejlesztését. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy már ettől az évtől kezdődően, s különösen a következő esztendőkben a nyilvános illemhelyek működtetése az Európai Uniós normáknak megfelelő modern, korszerű szolgáltatássá fejlődjön.

A budapestiek és a fővárosba látogató hazai s külföldi vendégek jogos igénye, az élhetőbb főváros alapvető feltétele, a nyilvános illemhelyhálózat fejlesztése. Egy ekkora világvárosban nemcsak több, hanem minőségében és szolgáltatásaiban is jóval korszerűbb illemhely működtetésére van szükség.
Az elmúlt tíz év tapasztalatai azt mutatják, hogy Budapesten a nyilvános illemhely-ellátottság javítása, a főváros fejlesztési céljainak megfelelő hálózat kialakítása és fenntartása, az eddigi szervezeti keretek között – változatlan finanszírozási struktúrával – nem lehetséges.
A turizmusra orientált, rendezvényekben is bővelkedő fővárosban különösen a város frekventált területein: a közlekedési csomópontok, az aluljárók környékén, az idegenforgalmi szempontból kiemelkedő jelentőségű helyszíneken, illetve a nagyobb közparkokban, zöldterületeken kell – rövid időn belül – e tekintetben is látványos fejlődést elérni.
Az IL-NET Kht. üzletrészének értékesítésével kapcsolatos döntés elfogadásával a nyilvános illemhelyek Európai Uniós normáknak megfelelő működtetését és fejlesztését a Fővárosi Csatornázási Művek kapta feladatul. A Fővárosi Önkormányzat ezzel a döntésével mentesül a kht. számára eddig (a tavalyi évben mintegy 60 millió forintnyi) támogatásként biztosított költségek terhe alól. A Fővárosi Csatornázási Művek ugyanis a jövőben saját forrásból fogja biztosítani a működtetésre szolgáló fedezetet.
Az FCSM már korábban is, 1950-től 1996 végéig üzemeltette a fővárosi illemhelyeket, így a feladat ismert számukra. A Társaság haladéktalanul megkezdi a jelenlegi helyzet részletes felmérését, és ennek ismeretében stratégiai tervet készít a fővárosi nyilvános illemhelyek üzemeltetésének fejlesztéséről, érezhető javításáról.
A Fővárosi Csatornázási Művek nagy hatékonysággal működő üzemeltetési rendszere és műszaki-technikai adottságai garanciát jelentenek egy európai fővároshoz méltó szolgáltatási színvonal megvalósítására és hosszú távú biztosítására.

Vissza a hírekhez