Süllyedésmentes fedlapbeépítés

Duralevel System

Az úthálózatba beépített csatornaöntvények (lefedések) az egyre növekvő gépjárműforgalom miatt jelentős igénybevételnek vannak kitéve. A hagyományos lefedések gyakori megsüllyedése azon kívül, hogy bosszúságot jelentenek az utazóknak, felbecsülhetetlen károkat is okoznak a gépjárművek futóműveiben. A megsüllyedések utólagos javítása pedig, országos szinten, évente több milliárd forintos többletköltséget jelent.
A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. szakemberei 2003-ban dolgozták ki azt az új, komplex műszaki megoldást, az ún. Duralevel Systemet, amely egyszerre biztosítja a csatornafedlapok és víznyelőrácsok igazodását az úttest szintjéhez, valamint azt, hogy az öntvények és környezetük a gépjárműforgalomból adódó terhelés hatására sem süllyed meg. Ezt az eredményt a nagy teherbírású elemek – az előre gyártott és minősített betongyűrűk, valamint a közéjük illesztett, korrózióálló fémből, vagy műanyagból készült, különböző vastagságú (szintező) körcikkelemek, az ún. papucsok – és egy speciális habarcs biztosítják. Elmozdulás ellen az acélöntvény-lehorgonyzó elemek nyújtanak védelmet.
A Duralevel System megfelel az MSZ-EN 124-es nemzetközi szabvány D-400-as osztály vizsgálati előírásainak, és lehetővé teszi az öntvénykeretek mm-pontosságú beállítását, beleértve az útpálya bármilyen dőlésszögű síkjához való tökéletes igazodást is. A technológia rendelkezik Építőipari Műszaki Engedéllyel (száma: A 58/2004 ÉMI Bp.)és használatához a Magyar Állami Közútkezelő Kht. K6724/2006 sz. levelében hozzájárulását adta.
A Magyar Szabadalmi Hivatal a Duralevel System műszaki megoldására és elemeire, 2005-ben használati minta és ideiglenes szabadalmi oltalmat adott.

A Duralevel System előnyei

  • A technológia alkalmazható javításnál, útfelújításnál és új út építésénél egyaránt.
  • A beépítés technológiája könnyen és gyorsan elsajátítható.
  • A műveletek végzéséhez nincs szükség új gépparkra, mert a szokásos eszközökkel, gépekkel és a hagyományos fedlapok és rácsok felhasználásával kivitelezhető.
  • A korábbi technológiához képest, jóval rövidebb a beépítés időtartama és a munkakezdéstől számított, kb. három órával később, a közúti forgalom újra zavartalan lehet.
  • Bár a szükséges elemek némi többletköltséget jelentenek (10-15 ezer forint/akna), ez hosszú távon azonban megtérül, hiszen a fedlapok és víznyelőrácsok erős terhelés mellett is szintben maradnak, megtakarítva ezzel a későbbi, tetemes rekonstrukciós költségeket.
  • A technológia pontos alkalmazásával az öntvények – a forgalmi terheléstől függetlenül – az útpálya élettartamáig süllyedésmentesen szintben maradnak az úttesttel.

Tapasztalatok

Budapesten, 2004-től a fővárosi útfelújítási program és a Duralevel System alkalmazásának eredményeképpen, jelentősen javult az utak állapota. Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen kedvezőek, hiszen az eddig beépítésre került öntvények kevesebb mint 1%-ánál fordult elő a 10 mm-es tűréshatárt meghaladó – beépítési pontatlanságból adódó – szintkülönbség. A fővárosban már csak kizárólag a Duralevel System technológiáját alkalmazzák. 

2004 óta csatornaöntvényekből, országosan és Budapesten is 50-50 ezer építés vagy beépítés történt.
A jelenleg ismert, hasonló műszaki színvonalú és időtálló technológiák közül a Duralevel System bizonyult a legköltséghatékonyabb megoldásnak.

Referencia-beépítések Budapesten:

I.-II. ker. Bem rakpart-Árpád fejedelem út-Szentendrei út
I. ker. Fő u.-Lánchíd u.
V. ker. Bajcsy-Zsilinszky út
IX. ker. Soroksári út-Dózsa György út-Grassalkovits út
IX. ker. Üllői út
VII. ker. Dohány u.
VII. ker. Rottenbiller u.
XI. ker. Budafoki u.

Érdeklődés és igény esetén, további műszaki információkkal szolgálunk.

Kapcsolat

Munkavédelmi és Technológiai Osztály
Cím: 1087 Bp., Asztalos Sándor u. 4.
Telefon: (1) 455-4100, (1) 459-1689
E-mail: munkaved@fcsm.hu

 

Film: DuraLevel

 


Duralevel

Cím Típus Letöltés

Duralevel System román nyelvű prospektus

Duralevel System szlovák nyelvű prospektus