Sewage disposal – through the 5,657 km of sewer system 210 million m<sup>3</sup>  of sewage and rainwater is discharged annually. Waste water treatment – since 2011 nutrients have also been removed from the treated water emitted into the Danube. Biogas production – nearly 40 thousand m<sup>3</sup> of biogas is produced daily from sewage and wastes transported from outside. Operation of public toilets – well-maintained and clean public toilets in Budapest. Flood protection – successful defence against the 891 cm record water line of the Danube in 2013.
Sewage disposal – through the 5,657 km of sewer system 210 million m3 of sewage and rainwater is discharged annually.
Waste water treatment – since 2011 nutrients have also been removed from the treated water emitted into the Danube.
Biogas production – nearly 40 thousand m3 of biogas is produced daily from sewage and wastes transported from outside.
Operation of public toilets – well-maintained and clean public toilets in Budapest.
Flood protection – successful defence against the 891 cm record water line of the Danube in 2013.

Tájékoztató az illegális csapadékvizek füstöléssel történő felderítéséről

Tisztelt Ügyfeleink!

Budapest belvárosa nagyméretű, egyesített rendszerű csatornahálózattal rendelkezik, amely a szenny-, illetve a csapadékvizek egyidejű elvezetésére szolgál. Azonban a külvárosi területek nagy részén ún. elválasztott rendszerű csatornahálózat épült. Ez azt jelenti, hogy a szennyvízcsatornákat kizárólag a szennyvizek elvezetésére méretezték, ezért azok a csapadékvizek elvezetésére fizikailag alkalmatlanok.
A csapadékvíz-elvezetés kiépítése még sok helyen lemaradásban van, ezért gyakori jelenség, hogy a lakosság – a jogszabályi tiltás [58/2013.(II.27) Korm. rendelet 85. § (5) bek.] ellenére – a csapadékvizet a szennyvízcsatornába vezeti. Emiatt a csatornahálózat többszörösen túlterhelődik, így az alacsonyabban fekvő területeken, vagy akár az épületeken belül is kiönthetnek. Ezek jelentős károkat okozhatnak, és fokozottan fertőzésveszélyesek is.
Az illegális csapadékvíz-bevezetések felderítését az FCSM több évtizede végzi. Ez a következőképpen történik. Az elöntés-veszélyes területen a szakemberek füstgép és ventillátor segítségével füstöt juttatnak be a közcsatornába. Normál esetben a füstnek csak a közcsatornán lévő tisztítóaknákon keresztül szabad megjelennie a felszínen. Amennyiben valaki vagy valakik rákötötték az ingatlan csapadékelvezetését az utcai szennyvízcsatornára, akkor az ingatlanon belül valamilyen csővégződésnél, ereszcsatornánál, vagy lezáratlan tisztítóidomnál „füstölni” kezd a belső csapadékhálózat.
A helyi tűzoltóság minden reggel telefonos tájékoztatást kap a füst miatti téves riasztások megelőzésére.
Előfordulhat, hogy az épületen belül is füst jelenik meg, amit az okozhat, hogy a belső szennyvízhálózatot műszakilag nem megfelelően építették ki, vagy a szabályosan beépített bűzzárban nincs víz. Erről a tényről az FCSM minden esetben írásban tájékoztatja az ingatlan tulajdonosát, aki köteles ezeket a problémákat kijavíttatni és a jogellenes állapotot megszüntetni.
A kertvárosi övezetekben nincs olyan elválasztott szennyvízcsatorna, amelynek a légtere káros anyagokat tartalmazna, így a füstölés során az épületbe esetlegesen bejutó „csatornagázok” az egészségre teljesen ártalmatlanok. Ha füst jelenik meg a lakótérben, az csupán azt jelzi, hogy a belső légtér állandó kapcsolatban van a csatornahálózattal, ami az ott lakók életminőségét is rontja.
Az FCSM által használt füstképző anyag hatósági minősítéssel és engedéllyel rendelkezik, az egészségre ártalmatlan. A füstfolyadék biztonsági adatlapja szerint, amelyet az EU a 1907 / 2006 / EG rendelet alapján adtak ki, a használatával kapcsolatban “egészségügyi veszélyek nem ismertek”.
A felderítés során az FCSM több héten keresztül napi ütemezésben vizsgálja az egybefüggő vízgyűjtő területek csatornahálózatát. Társaságunk a munkálatok elvégzése után is rendszeresen tart utóvizsgálatot, hogy kiszűrje azokat az ingatlanokat, amelyek tulajdonosai nem tettek eleget a lekötési felszólításnak.

Tisztelt Ügyfeleink, ezúton kérjük szíves megértésüket a felderítés során okozott esetleges kényelmetlenségekért. Számítunk együttműködésükre a szabálytalan csapadékelvezetések megszüntetésében, hogy elejét vehessük a komoly károkat okozó elöntéseknek.

 

more

Vízvilágnapi szennyvíztisztító-telepi nyílt napok, melynek keretében megtekinthető, hogyan segítik banánfák és katicabogarak is a szennyvíztisztítást

Újdonság: permetező szerek helyett fürkészdarazsak és pöttyös katicák védik a szennyvíztisztításban segédkező növényeket!
 
Érdekes újdonságot mutat be a Fővárosi Csatornázási Művek idén is hagyományosan a Víz Világnapja alkalmából megrendezett szennyvíztisztító-telepi nyílt napjain.  Március 17-én 18-án több mint 2500 diák ismerkedhet meg a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával, a nagyközönség számára pedig március 19-én tart nyitva a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep.

more

Az óbudai támfal javítása

A budapesti Slachta Margit és Esterházy János rakparti forgalom egyirányúsítása az árvízvédelmi fal javításával kapcsolatos munkálatok elvégzése miatt vált szükségessé.

more