"Kifüstölik" az illegális bekötéseket

2016. szeptember 8.

Az özönvízszerű esőzések elvezetésének megkönnyítése érdekében a Fővárosi Csatornázási Művek vizsgálja a házi bekötések szabályosságát.

Egy-egy felhőszakadás során nagy mennyiségű csapadékvíz kerül illegálisan a szennyvízelvezető csatornákba, ami jelentős károkat és kellemetlenségeket okoz a vétlen lakosoknak. Az elöntések elkerülése érdekében a Fővárosi Csatornázási Művek nagyszabású akciót indít a szabálytalankodók kiszűrésére.

Budapesten jórészt egyesített rendszerű a csatornahálózat, ám a külső kerületekben elválasztott rendszer vezeti el a vizet, ami azt jelenti, hogy a csatornahálózatba csak szennyvíz kerülhet. Ezeket a szennyvízcsatornákat kizárólag a szennyvizek elvezetésére méretezték, ezért azok az esővizek elvezetésére fizikailag alkalmatlanok.
A külvárosi részeken, a peremkerületekben a csapadékvíz-elvezetés kiépítése még sok helyen lemaradásban van a szennyvízcsatornához képest, ezért gyakori jelenség, hogy a lakosság – a jogszabályi tiltás ellenére – az esővizet az elválasztott rendszerű szennyvízcsatornába vezeti.
A csapadékvíz szennyvízcsatornába történő bevezetésével a csatornahálózat többszörösen túlterhelődik, így az alacsonyabban fekvő területeken, akár a magáningatlanokon is, az épületeken belül is, elöntések következhetnek be. A szenny- és csapadékvizek folyamatos és biztonságos elvezetése érdekében a Fővárosi Csatornázási Művek nagyszabású akciót indít az illegális csapadékvíz-bekötések felderítésére és megszüntetésére.

A vizsgálatot az utcáról, a közcsatorna felől végzik füstöléses módszerrel. Az egészségre ártalmatlan (a szórakoztató iparban használatos) „műfüstöt” a közcsatornából a házi bekötésbe fújják. Ha netán az ingatlanon belül, valamelyik helyiségben jelentkezne a füst, az a belső szennyvízhálózat rendellenességéből adódhat, persze ebben az esetben nincs ok az aggodalomra, mert egy alapos szellőztetéssel megszüntethető a helyzet. Ha azonban a füst az ereszcsatornán keresztül távozik, az a csapadékvíz-elvezetés illegális bekötését bizonyítja, és ilyenkor fényképekkel dokumentálják a szabálytalanságot. Ezt követően hivatalos útra terelik az ügyintézést, felszólítják az ingatlantulajdonost az illegális csapadékvíz-bevezetés haladéktalan megszüntetésére. Végső esetben az illetékes kormányhivatal pénzbírság kivetésével adhat nyomatékot az intézkedésnek. A felderítés sikeressége érdekében az akcióról a lakosságot nem, de a tűzoltóságot természetesen előzetesen tájékoztatják.

Hasznos tanács

A házi szennyvízhálózat kiépítése során érdemes odafigyelni, hogy a rendszer az esetleges elöntések ellen is védjen. Erre jelenthet megoldást* az úgynevezett visszatorlódás-gátló szerelvény, melyet tanácsos beépíttetni a házi csatornarendszerbe. Ezt főként ott célszerű alkalmazni, ahol az utcaszintnél alacsonyabban fekvő helyiségek (például garázs, pince, üzlethelyiség) is a közcsatorna-hálózatra vannak kötve.
Az FCSM nem rendelkezik hatáskörrel arra nézve, hogy kötelezően előírja a visszatorlódás-gátló beszerelését a házi szennyvízhálózatba, csak annyit tehet, hogy az engedélyezési eljárások során, felhívja a tulajdonosok figyelmét az ingatlan elöntés elleni védelmére.
A szerelvény utólagos beépítésére is van lehetőség, és ehhez nem kell újabb engedélyeket beszerezni a közművállalattól. A beszerelés előtt érdemes egy épületgépész-tervező véleményét kikérni.
Az is lényeges, hogy ezeket a szerelvényeket és a házi rendszert rendszeresen ellenőrizzék és tisztítsák, hiszen csak így biztosítható a kifogástalan működés.

*A visszatorlódás-gátló szerelvény használata általában segít, de nem garantálja az elöntések elleni védelmet, ha a közcsatorna túlságosan nagy nyomásnak van kitéve.