Hírek, események

A KÖRNYEZETVÉDELEM A LAKÁSUNKBAN KEZDŐDIK!

2023. március 22.

Napjaink egyik legaktuálisabb témája a tudatos és takarékos energia- és vízgazdálkodás. Budapest egyesítésének 150. évfordulója és a Víz Világnapja alkalmából a víziközmű-rendszerek környezettudatosabb használatára hívta fel a figyelmet a Fővárosi Csatornázási Művek. Az ebből az alkalomból tartott nyílt napokon közel 4500 lakos és diák ismerkedhetett meg a legkorszerűbb szennyvíztisztítási technológiával és a helyes csatornahasználattal.

tovább

Tájékoztatás

2023. március 22.

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. jelenleg hatályos Üzletszabályzata módosításra kerül.

 

tovább

Vízhiány várható Nagytarcsán, az új Petőfi lakótelepen

2022. november 4.

A Fővárosi Csatornázási Művek 2022. november 9-én karbantartási munkálatokat végez, ezért ezen a napon 10 órától 13 óráig vízhiány várható Nagytarcsán, az új Petőfi lakótelepen.

tovább

Tisztelt Nagytarcsai Ügyfeleink!

2022. október 12.

Ezúton is köszönjük a szeptemberi mérőállások leolvasásával és diktálásával kapcsolatos együttműködésüket. A 2022. március és szeptember közötti időszakra vonatkozó első számlák megküldésére – előre nem látható technikai okok miatt – 2022. november elején tudunk sort keríteni. 

tovább

Nagytarcsai felhasználók figyelmébe

2022. október 10.

Az ivóvízhálózat üzembiztonságának fokozása érdekében 2022. október 13-án és 15-én a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai új tolózárak beépítését végzik. Emiatt a következő utcákban és időpontokban kénytelenek leszünk szüneteltetni a vízszolgáltatást.

tovább

Tájékoztatás nagytarcsai felhasználók részére

2022. augusztus 29.

tovább

Tájékoztatás a víziközmű-szolgáltatási díj számlázásáról nagytarcsai ügyfeleink részére

2022. június 16.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., mint közérdekű üzemeltető 2022. március 1-jétől kezdve látja el Nagytarcsa ivóvíz- és csatornaszolgáltatását. Munkatársaink a meglévő víziközmű-rendszer teljesítőképességéhez mérten folyamatosan azon tevékenykednek, hogy az ellátás színvonalát emeljék.

tovább

Nagytarcsai felhasználók figyelmébe!

2022. április 5.

Április 6-án 9-től 15 óráig vízkorlátozás lesz Nagytarcsán.

tovább

Nagytarcsai felhasználók figyelmébe!

2022. április 4.

A Petőfi lakótelepen a Sztehlo Gábor utcában vízcsőtörés történt. 

tovább

Tájékoztatás

2022. március 29.

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. jelenleg hatályos Üzletszabályzata módosításra kerül.

tovább

Tudatos csatornahasználattal környezettünkért

2022. március 22.

A Víz Világnapja alkalmából a víziközmű-rendszerek környezettudatosabb használatára hívta fel a figyelmet a Fővárosi Csatornázási Művek. A társadalmi szemléletformáló kampány keretében tartott nyílt napokon több mint 5500 lakos és diák ismerkedhetett meg a legkorszerűbb szennyvíztisztítási technológiával és a helyes csatornahasználattal.

tovább

Karbantartási munkálatok miatt átmeneti vízhiány várható Nagytarcsán, az Öregszőlő Lakóparkban

2022. március 11.

A társszolgáltató Fővárosi Vízművek Zrt. karbantartási munkálatai miatt a Dél-pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. korlátozni kénytelen az ivóvíz átadását Nagytarcsa felé. Emiatt 2022. március 17-én, csütörtökön, várhatóan 9.30-tól 12.30 óráig (6 órát meg nem haladóan) a vízellátás szünetelni fog az Öregszőlő Lakóparkban, továbbá Nagytarcsa más részein víznyomáscsökkenés fordulhat elő.

tovább

A Fővárosi Csatornázási Művek Nagytarcsán is szolgáltat

2022. március 2.

2022. március 1-jétől Nagytarcsa ivóvíz- és csatornaszolgáltatását a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. látja el.
 

tovább

A Fővárosi Csatornázási Művek Nagytarcsán is víziközmű-szolgáltató

2022. február 22.

2022. március 1-jétől Nagytarcsa ivóvíz- és csatornaszolgáltatását a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. látja el.
 

tovább

Ügyfél-elégedettségi kutatás eredményei

2022. január 18.

Közszolgáltató cégként szakmai tevékenységünket szigorú törvényi és hatósági előírásoknak, minőségi szabályozásoknak megfelelve, környezetvédelmi szempontokat érvényesítve végezzük nap mint nap. Ezzel párhuzamosan figyelembe kell vennünk ügyfeleink igényeit is, amelyek folyamatosan változnak, bővülnek. Komplex elvárásrendszernek kell tehát megfelelnünk, minden esetben felállítva a fontossági sorrendet. Ráadásul a munkánk sokszor „láthatatlan”: akkor tűnik fel, ha valami nincs rendben, ha hiba történik, vagy árvíz közelít. Ügyfeleink elégedettsége mindezekkel együtt az egyik legfontosabb mércéje teljesítményünknek.
2021-es ügyfél-elégedettségi kutatásunk eredményei azt igazolják vissza, hogy az FCSM-et az ügyfelei a környezetvédelem iránt elkötelezett, rokonszenves társaságnak tartják, amely megfelel a korszerűség követelményeinek és az egyre magasabb ügyfélelvárásoknak is.

tovább

A halak szaporodását is segítő patakmeder-rendezés

2021. december 13.

Munkatársaink két helyen is nagyméretű termésköveket helyeztek a Rákos-patak medrébe, annak érdekében, hogy lelassítsák a víz folyását.

tovább

Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

2021. november 30.

December 5-éig várjuk kedves látogatóinkat a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón, a Hungexpo területén.
 

tovább

Ügyfél-elégedettségi kutatás

2021. november 24.

Tisztelt Ügyfeleink!
Az elkövetkező napokban és hetekben társaságunk megbízásából kérdezőbiztosok végeznek ügyfél-elégedettségi kutatást szolgáltatási területünkön, Budapesten és Budaörsön.

tovább

ÚJRA LAKOSSÁGI NYÍLT NAPOT TART A FŐVÁROSI CSATORNÁZÁSI MŰVEK

2021. szeptember 29.

Újra szennyvíztisztító-telepi nyílt napot tart a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) a dél-pesti telepén. Az október 2-án, szombaton tartandó eseményre előzetesen kell regisztrálni a következő linken keresztül:
http://www.fcsm.hu/rendezvenyek/lakossagi_nyilt_nap/.
A környezettudatos csatornahasználatot ismertető és a tisztítás folyamatát bemutató látogatás ingyenes.
A nyílt nap helyszíne:        Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep
                                         1238 Budapest, Meddőhányó u. 1.
 
Társaságunk szeretne lehetőséget adni az érdeklődőknek arra, hogy közvetlen közelről szemléljék meg a modern szennyvíztisztítás folyamatát. A társadalmi szemléletformáló kampány* keretében tartandó nyílt nap nem csupán ismeretterjesztő jellegű, hanem azt is igyekszik tudatosítani a látogatókban, hogy a csatornarendszer tisztán tartása közös érdek.
Az utóbbi években egyre jobban elterjedő, egyáltalán nem, vagy csak nagyon sokára lebomló törlőkendők a csatornába kerülő zsiradékokkal találkozva, rekordméretű és rekord gyorsasággal kialakuló zsírdugókat képeznek. Míg évekkel ezelőtt alig néhány esetben fordult elő emiatt dugulás, most már rendszeresek az üzemzavarok. Munkatársaink nap mint nap küzdenek a zsíros törlőkendők okozta ún. kócok felszámolásáért, annak érdekében, hogy a naponta keletkező kb. 500 ezer m3 szennyvizet folyamatosan és zavartalanul elvezessük.

*("Mi változzunk, ne a környezet!" elnevezésű, a 2.1.7-19-2019-00012 azonosítószámú projekt)
 

tovább

Tájékoztatás

2021. szeptember 6.

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. jelenleg hatályos Üzletszabályzata módosításra kerül.

tovább

HÓDMENTÉS ÖSSZEFOGÁSSAL

2021. augusztus 26.

Szerdán két hódot mentettek ki a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei egy záporkiömlő csatornából.

tovább

MI VÁLTOZZUNK, NE A KÖRNYEZET!

2021. május 26.

Környezetünk állapota nagyrészt attól függ, hogy mit teszünk és mit nem teszünk meg a környezetünk védelmében. Éppen ezért fontos felismernünk, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk környezetünkért!
 
Mivel sajnos még mindig sokan szemetes vödörnek tekintik a lefolyókat, a Fővárosi Csatornázási Művek (KEHOP-2.1.7-19-2019-00012 azonosító számú) Európai Uniós támogatás segítségével társadalmi szemléletformáló kampányba kezdett Mi változzunk, ne a környezet! címen. A kampány során online-játékokkal és nyíltnapi rendezvények keretében igyekeznek helyes irányba terelni a csatornahasználati szokásokat.

tovább

ILLEGÁLIS CSATORNASZENNYEZÉS

2021. február 23.

Február 18-án ismeretlen személyek szabálytalanul a csatornába engedtek ismeretlen összetételű, kellemetlen szagú folyadékot.
 

tovább

MÉG VIZSGÁLJUK A KELLEMETLEN SZAG EREDETÉT

2021. február 19.

Február 18-án ismeretlen személyek szabálytalanul a csatornába engedtek ismeretlen összetételű folyadékot. Az így keletkezett kellemetlen szag terjengésének mielőbbi megszüntetése érdekében a munkatársaink még a tegnapi nap folyamán átöblítették a leeresztő helyszínen a csatornarendszert.

tovább

SZABÁLYOS CSATORNAHASZNÁLATTAL SOKAT TEHETÜNK A KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSAI ELLEN

2021. február 15.

A klímaváltozás következtében jelentkező özönvízszerű esőzések egyre nagyobb próbatétel elé állítják a kiépített közcsatornákat. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) mindent elkövet azért, hogy a klímaváltozásból eredő kihívások ellenére a kapacitások határáig folyamatosan és biztonságosan vezesse el a szennyvizet.
 
Mostanra azonban az egyre gyakoribb terhelésnek kitett közcsatornarendszer megóvása és a biztonságos vízelvezetés érdekében elkerülhetetlenné vált a rendeltetésszerű és szabályos csatornahasználat betartatása. Az FCSM számít a lakosság együttműködésére.

tovább

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

2020. december 9.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. pályázatot hirdet a tulajdonát képező Budapest XXII. kerület, Nagytétényi úton található 1/1 tulajdoni arányú 5000 m2 területű per-, teher- és igénymentes, a Nagytétényi út M0 autópálya Növény utca 6. sz. főút által határolt területen található ingatlan megvásárlására.

tovább

MI IS CSATLAKOZTUNK A "PASSZOLD VISSZA, TESÓ!" KAMPÁNYHOZ

2020. október 26.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. is csatlakozott a Jane Goodall Intézet, az Afrika Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös kampányához, melyet az újrahasznosítás jegyében, "PASSZOLD VISSZA, TESÓ!" címen indítottak!
 

tovább

RÉGI TRÜKK! NE DŐLJÖN BE!

2020. szeptember 24.

Újra a régi álcsatornás trükkel próbálkoznak csalók a fővárosban. Hívatlanul toppannak be, a Fővárosi Csatornázási Művekre hivatkoznak és készpénzt kérnek.

tovább

Tisztelt Ügyfeleink!

2020. augusztus 31.

Az elkövetkező napokban és hetekben társaságunk megbízásából kérdezőbiztosok végeznek ügyfél-elégedettségi kutatást szolgáltatási területünkön, Budapesten és Budaörsön.

 

tovább

Újra a megszokott nyitvatartási időben intézheti ügyeit!

2020. július 9.

Újra a korábban megszokott nyitvatartási időben várja ügyfeleit a központi Ügyfélszolgálati Irodánk és budaörsi Ügyfélszolgálati Pontunk is!


 

tovább

Tájékoztatás

2020. június 29.

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. jelenleg hatályos Üzletszabályzata módosításra kerül.

tovább

ÚJRANYIT A KÖZPONTI ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK!

2020. június 10.

Tisztelt Ügyfeleink! 

A Kerepesi úti Központi Ügyfélszolgálati Irodánk 2020. június 15-étől részleges nyitva tartással ugyan, de újra személyesen is fogadja az ügyfeleket. A budaörsi Ügyfélszolgálati Pontunk még határozatlan ideig zárva tart.

tovább

Újabb online lehetőség a csatornadíjszámlákkal kapcsolatban a fővárosi és budaörsi céges felhasználók részére

2020. április 20.

Bármelyik, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. szolgáltatási területén felhasználási hellyel rendelkező vállalkozás számára komoly versenyelőnyt jelenthet, amennyiben csatornaszámláit az eBIZ by OTP Business alkalmazáson keresztül online intézi. Az OTP Bank leányvállalata és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. közötti együttműködés révén a partner cégek nem csak időt takaríthatnak meg, de a környezetet is kímélik.

tovább

Tisztelt Ügyfeleink!

2020. március 16.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a hazánkat is elérő járvány mielőbbi megfékezése érdekben és nem utolsó sorban ügyfeleink egészségének megőrzése céljából
 
a 1087 Budapest, Kerepesi út 19. szám alatti
Ügyfélszolgálati Irodánk
és a 2040 Budaörs, Szabadság út 134. szám alatti
Ügyfélszolgálati Pontunk

2020. március 17-től határozatlan ideig
nem fogad ügyfeleket.

 

tovább

Tisztelt Ügyfeleink!

2020. március 13.

A hazánkat is elérő járvány mielőbbi megfékezése érdekében, kérjük, hogy a személyes ügyintézés helyett a telefonos (06-1-455-4303), vagy a honlapunkon elérhető kényelmesebb és gyorsabb online ügyintézési módot (http://www.fcsm.hu/eugyfelszolgalat/) részesítsék előnyben.
 

tovább

MEGDUPLÁZTÁK A CSAPADÉKVÍZ-TÁROZÓ KAPACITÁSÁSÁT

2019. december 4.

Idén ősztől már a korábbi záporvíz dupláját képes tárolni – későbbi szennyvíztisztítás érdekében – a Fővárosi Csatornázási Művek Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepe.

tovább

KÖRFORGÁSOS VÁROSI VÍZGAZDÁLKODÁS - CITY WATER CIRCLES

2019. augusztus 16.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. csatlakozott az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló City Water Circles elnevezésű nemzetközi projekthez, melynek célja a körforgásos városi vízgazdálkodás alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata és a városi vízhasználattal kapcsolatos problémák felderítése.

 

tovább

KAPACITÁSBŐVÍTŐ BERUHÁZÁS INDULT DÉL-PESTEN A ZÁPORVIZEK TÁROZÁSÁRA

2019. június 4.

Fővárosi beruházásban idén márciusban indult a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen az a nagyszabású beruházás, melynek köszönhetően gyakorlatilag megduplázzák a meglévő záporvíztározó kapacitását. Várhatóan még az idén képes lesz a tisztító telep a jelenlegi 3300 m3 helyett 7000 m3 záporvízzel hígított szennyvíz – tisztítás céljából történő – tározására. Ennek a legnagyobb haszonélvezője az érzékeny vízbázisú Ráckevei-Soroksári Duna-ág lesz.
 

tovább

TISZTÍTÓTELEPI NYÍLT NAPOK A VÍZ VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL

2019. március 27.

Szennyvíztisztító-telepi nyílt napok keretében ismerkedhettek meg a diákok a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával március 21-én és 22-én, a Víz Világnapja alkalmából. Az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen 2900 gyermek fordult meg a két nap alatt. A lakossági nyílt napon is telt ház volt a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen. Közel 3000 lakos volt kíváncsi a tevékenységünkre.

tovább

KÖZÖS HALTELEPÍTÉSI AKCIÓ A HALAK NAPJA ÉS A VÍZ VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL

2019. március 20.

Féltonnányi kecsegét telepített a Dunába a Halak Napja és a Víz Világnapja alkalmából a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
 

tovább

CSATORNATERVEZŐK FIGYELMÉBE!

2019. január 7.

A jogszabályok által előírt kötelezettségeinknek eleget téve a hatályos Üzletszabályzatunk folyamatosan elérhető a honlapunkon keresztül:
http://www.fcsm.hu/ceginformacio/szabalyzatok/.
A honlapunk átláthatósága érdekében szeretnénk a felesleges duplikációkat csökkenteni, ezért az eddig kis hatékonysággal alkalmazott Tervezői oldalt megszüntetjük. Bízunk benne, hogy minden alapvető információ megtalálható a weboldalunkon. Amennyiben mégis kérdés merülne fel, akkor a megadott elérhetőségeinken keresztül várjuk megkereséseiket.

tovább

BUDAÖRSI ÜGYFELEINK FIGYELMÉBE!

2018. július 5.

Új ügyfélszolgálati pontot nyitott Budaörsön a Fővárosi Csatornázási Művek.

tovább

ÚJÍTÁS APÁK NAPJÁRA

2018. június 15.

Társaságunk különleges akcióval készült az idei apák napjára (június 17.).

tovább

2018. április 9-étől Budaörs csatornaszolgáltatója a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

2018. április 23.

A Fővárosi Csatornázási Művek közérdekű üzemeltetőként 2018. április 9-étől Budaörs csatornaszolgáltatását is ellátja a jövőben.

tovább

SZENNYVÍZBŐL HOMOKVÁR A VÍZVILÁGNAPI NYÍLT NAPOKON

2018. március 21.

Hagyományainak megfelelően a Víz Világnapján ismét kinyitja kapuit a Fővárosi Csatornázási Művek. Az idei nyílt napok fő üzenete már nem csupán a szennyvíz tisztítása, hanem annak nyersanyagként történő kezelése, sőt energiaforrásként történő újrahasznosítása. Ennek jegyében egy szellemes alkotással készülnek a szervezők.

tovább

Sikeres hódmentés a csatornából

2017. november 7.

Két jól megtermett hódot sikerült épségben kimenteni egy nagyméretű csatornából. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Ferencvárosi Szivattyútelepéről a Dunába kivezető záporvízcsatornát készítették elő felújításra a kivitelezők (Penta), amikor észrevették, hogy két nagyobb hód a csatornában bújt meg, és a munkálatok megkezdését követően rossz irányba menekültek, így később már nem tudtak a folyó felé kijutni.

tovább

VÁLTSON KÖRNYEZETBARÁT ELEKTRONIKUS SZÁMLÁRA!

2017. november 6.

Kíméljük együtt a környezetet!

tovább

A Ráckevei-Soroksári Duna-ág és a valóság

2017. október 5.

A Fővárosi Csatornázási Művek aggodalommal állapítja meg, hogy az utóbbi időben számos téves információ látott napvilágot a társaság Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepéről. A lakosság és a Ráckevei Duna-ág környékén élők nyugalma érdekében fontosnak tartjuk, hogy a közvélemény megismerkedjék az igazsággal, a tényekkel.
 

tovább

Nyitvatartási idő változása

2017. augusztus 23.

Tisztelt Ügyfeleink!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Központi Ügyfélszolgálati Irodánk hétfőnkénti nyitva tartása hamarosan megváltozik.
 

tovább

Üzletszabályzat módosulása

2017. augusztus 16.

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy Üzletszabályzatunk módosult.

tovább

Tájékoztatás

2017. július 6.

Tájékoztató a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. szolgáltatási területén a  víziközmű-csatlakozásokkal kapcsolatos eljárások változásáról
 

tovább

Újdonság az FCSM tisztítótelepein: szennyvízből nyert elektromos energia kitáplálása az országos hálózatba

2017. április 21.

A Föld Napja (április 22.) alkalmából újabb innovatív előrelépésről számol be a Fővárosi Csatornázási Művek. Most már nemcsak saját felhasználásra termel szennyvíziszapból megújuló energiát, hanem a beszállított hulladékok révén időnként többlet elektromos energiát állít elő, amit kitáplál az országos hálózatba.
 

tovább

Ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt az FCSM

2017. március 27.

A Fővárosi Csatornázási Művek az idén is megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Víz Világnapja alkalmából. Március 23-án és 24-én több mint 3000 diák, március 25-én pedig közel 4000 lakos ismerkedhetett meg azzal a biológiai rendszerrel, amellyel ma a főváros szennyvízét tisztítják.

tovább

Tájékoztatás

2017. március 16.

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. jelenleg hatályos Üzletszabályzata módosításra kerül.
 

tovább

Tájékoztatás bekötési és locsolási vízmérők leolvasási gyakoriságának változásáról

2017. március 7.

A társközüzemi szolgáltató Fővárosi Vízművek Zrt. Budapest területén a locsolási vízmérővel rendelkező felhasználási helyeken (családi házak) a bekötési és ezzel összhangban a locsolási vízmérők leolvasási gyakoriságát 2017. február 1-jétől, folyamatos átállással módosítja.
 

tovább

"Kifüstölik" az illegális bekötéseket

2016. szeptember 8.

Az özönvízszerű esőzések elvezetésének megkönnyítése érdekében a Fővárosi Csatornázási Művek vizsgálja a házi bekötések szabályosságát.

tovább

Álcsatornás csalók szedik áldozataikat

2016. május 30.

A Fővárosi Csatornázási Művekre hivatkozva hívatlanul jönnek és nagyobb összegű készpénzt követelnek.

Újra és újra próbálkoznak a régi trükkel a magukat a Csatornázási Művek munkatársainak kiadó csalók. Gyanútlan lakosokat, főként idős embereket csapnak be, bejelentés nélkül érkeznek és azonnali készpénzfizetésre kötelező megrendelő nyomtatványt iratnak alá.
 

tovább

Tájékoztató az illegális csapadékvizek füstöléssel történő felderítéséről

2016. április 15.

Tisztelt Ügyfeleink!

Budapest belvárosa nagyméretű, egyesített rendszerű csatornahálózattal rendelkezik, amely a szenny-, illetve a csapadékvizek egyidejű elvezetésére szolgál. Azonban a külvárosi területek nagy részén ún. elválasztott rendszerű csatornahálózat épült. Ez azt jelenti, hogy a szennyvízcsatornákat kizárólag a szennyvizek elvezetésére méretezték, ezért azok a csapadékvizek elvezetésére fizikailag alkalmatlanok.
 

tovább

Vízvilágnapi szennyvíztisztító-telepi nyílt napok, melynek keretében megtekinthető, hogyan segítik banánfák és katicabogarak is a szennyvíztisztítást

2016. március 17.

Újdonság: permetező szerek helyett fürkészdarazsak és katicák védik a szennyvíztisztításban segédkező növényeket!
 
Érdekes újdonságot mutat be a Fővárosi Csatornázási Művek idén is hagyományosan a Víz Világnapja alkalmából megrendezett szennyvíztisztító-telepi nyílt napjain.  Március 17-én 18-án több mint 2500 diák ismerkedhet meg a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával, a nagyközönség számára pedig március 19-én tart nyitva a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep.

tovább

Az óbudai támfal javítása

2016. január 5.

A budapesti Slachta Margit és Esterházy János rakparti forgalom egyirányúsítása az árvízvédelmi fal javításával kapcsolatos munkálatok elvégzése miatt vált szükségessé.

tovább

Tisztelt Ügyfelünk!

2016. január 4.

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy Üzletszabályzatunk módosult.

tovább

Tisztelt Ügyfelünk!

2015. július 2.

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. jelenleg hatályos Üzletszabályzata módosításra kerül.

tovább

Szennyvíztisztító-telepi nyílt napok a Víz Világnapja alkalmából

2015. március 21.

A Fővárosi Csatornázási Művek idén is megnyitotta szennyvíztisztító telepeinek kapuit az érdeklődő diákok és a lakosság előtt a Víz Világnapja alkalmából. Március 19-én és 20-án több mint két és fél ezer diák ismerkedhetett meg a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával. A nagyközönség számára március 21-én, szombaton tartott nyitva a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep.

tovább

Álcsatornások rövidítik meg a gyanútlan nyugdíjasokat

2015. március 2.

Főként idős nyugdíjasokra specializálódott néhány „vállalkozás”: az embereik bejelentés nélkül érkeznek, a Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) hivatkoznak, és azonnali készpénzfizetésre kötelező, úgynevezett megrendelő nyomtatványt iratnak alá a gyanútlan lakosokkal.

tovább

Megnyílt a főváros második legnagyobb nyilvános illemhelye

2014. december 15.

A Fővárosi Csatornázási Művek Budapest második legnagyobb nyilvános illemhelyét nyitotta meg az Újpest-Városkapu metrómegállónál. A főváros egyik legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontjánál található, víztakarékos toalett már szinte egészségügyi központ: zuhanyozni is lehet benne, vagy kisgyermekeket pelenkázni, tisztába tenni.  A mozgássérülteket akadálymentesített fülke várja.

tovább

ÚJ KORSZAK A CSATORNAFELÚJÍTÁSBAN

2014. szeptember 18.

Az útfelbontást teljesen kiküszöbölő, forradalmian új technológia környezetkímélő és ráadásul sokkal rövidebb idő alatt kivitelezhető a hagyományos eljárásokhoz képest. 

tovább

Tájékoztatás

2014. szeptember 10.

Tájékoztatjuk tisztelt Felhasználóinkat, hogy Társaságunk általános szerződési feltételei módosításra kerültek.
Az új dokumentum a "Letölthető anyagok" menüpont alatt elérhető és letölthető (9. Általános Szerződési Feltételek)

tovább

Budapest felkészült

2014. május 19.

A fővárosi árvízi védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek magasvízi üzemmódba állította az átemelő telepeket és elvégezte a szükséges csatornazárásokat. Hétfőn délelőtt az utolsó csatornazsilipet is lezárta.

tovább

Szennyvíztisztító-telepi nyílt napok a Víz Világnapja alkalmából

2014. március 24.

A Víz Világnapja alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 20-án és 21-én nyílt napokat tartott az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen. A nyílt napokon 2600 tanuló ismerkedett meg a szennyvíztisztítás folyamatával és fontosságával.

tovább

Az álcsatornások mindig hívatlanul csöngetnek!

2014. február 13.

Hívatlanul toppannak be és a Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) hivatkozva dugulást állapítanak meg 2-3 főből álló csoportok. Elsősorban idős nyugdíjasokat keresnek fel és készpénzt kérnek. Az FCSM kéri, hogy a károsultak tegyenek feljelentést a rendőrségen.

tovább

Tájékoztatás védendő felhasználói körről

2014. január 16.

Tájékoztatjuk, hogy az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi CCXXVII. törvény előírásai szerint 2014. január 1-jétől hatályba lépett a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény módosítása, melynek 2. § -a szerint az alábbi fogalmak kerültek meghatározásra:

védendő felhasználó: az a természetes személy felhasználó, ideértve a mellékvízmérővel rendelkező elkülönített vízhasználót, valamint a fogyatékkal élő felhasználót is, aki jogszabályban meghatározott szociális helyzete alapján a víziközmű-szolgáltatásban megkülönböztetett feltételek szerint vehet részt,

fogyatékkal élő felhasználó: a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény szerinti fogyatékossági támogatásban részesülő személy, a vakok személyi járadékában részesülő személy, továbbá az a személy, akinek életét vagy egészségét a víziközmű-szolgáltatás felfüggesztése vagy annak korlátozása közvetlenül veszélyezteti.

A védendő felhasználói körbe tartozással kapcsolatos jogosultságról és az annak igazolásáról a 2011. évi CCIX. törvény 61/A § -ban tájékozódhat részleteiben, az igényelhető kedvezményekről pedig a törvény 58/A-D §-aiban, a szükséges dokumentumokról a törvény végrehajtási rendeletében.

tovább

Tisztelt Felhasználók!

2013. december 19.

A 458/2013. (XII. 2.) Korm. rendelettel módosított, a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet az egyes felhasználási helyeken lévő háztartási szennyvízbeemelő (házi kisátemelő) üzemeltetését a területileg illetékes szolgáltató feladatkörébe helyezi, melynek feltétele, hogy a felek átadás-átvételi eljárást folytassanak le legkésőbb 2014. február 28-ig. Amennyiben az Ön ingatlanán szennyvízbeemelő működik és az üzemeltetési feladatot a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-nek kívánja átadni, úgy kérjük, ezen szándékát Társaságunk felé lehetőség szerint 2014. február 1-jéig jelezni szíveskedjen. A bejelentéshez formanyomtatványt a „Letölthető nyomtatványok” menüpont alatt talál. A kérelem  beérkezését követően munkatársaink haladéktalanul felveszik Önnel a kapcsolatot az üzemeltetési feltételek helyszíni felmérése érdekében.

tovább

VIGYÁZAT, ÚJRA CSALÓK!

2013. július 26.

Ismét a régi „szakállas” trükkel próbálkoznak csaló bandák Budapesten. Fővárosi közszolgáltató cégre hivatkoznak, bejelentés nélkül érkeznek és rámenős módon azonnal készpénzt kérnek. A Fővárosi Csatornázási Művek elővigyázatosságra inti a lakosságot és kéri, hogy tegyenek feljelentést a rendőrségen.

tovább

Rezsicsökkentés

2013. július 1.

 

Az országgyűlés 2013. április 29-i ülésnapján elfogadta a lakossági terhek csökkentését célzó 2013. évi LIV. törvényt "a rezsicsökkentések végrehajtásáról".

A törvényben foglaltak figyelembevételével a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. szolgáltatási területén a 2013. július 1-jét követő időszakban teljesített szolgáltatás után a lakossági felhasználók által fizetendő csatornahasználati díj:
300,23 Ft/m3 + áfa.

Bővebb információk a csatornahasználati díjról az Ügyfélszolgálat főmenü Csatornahasználati almenüpontjában találhatók.

 

 

tovább

Az FCSM köszönetét fejezi ki az önkénteseknek, a védekezést segítő cégeknek és szervezeteknek

2013. június 12.

Az árvízi védekezés ugyan még nem ért véget, és még most is sokan dolgoznak a gátakon, azonban a Fővárosi Csatornázási Művek mielőbb szeretné köszönetét kifejezni a 891 cm-es rekord vízállásra való felkészülésben nyújtott segítségért a rengeteg önkéntesnek, a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség munkatársainak, továbbá az FCSM és az alvállalkozók dolgozóinak.

tovább

Budapesten már apad a Duna

2013. június 11.

Bár a Duna apadásnak indult a fővárosi szakaszon, a szakemberek még mindig figyelnek, és ahol kell védekeznek a szivárgásokkal, buzgárokkal, fakadó vizekkel szemben.
Az árvízi jelenségeken kívül a záporokkal is meg kell küzdeniük. A jelentősebb esőzések túlterhelik a csapadékvíz-elvezető rendszereket, ezért a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei folyamatosan készenlétben tartják a szivattyúkat a kritikusabb pontokon.

tovább

Feszült készenlét és figyelem kíséri a rekord árvízi tetőzést

2013. június 9.

Budapesten jelenleg az árvízi jelenségek kezelése zajlik. A Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei folyamatosan figyelik a buzgárokat, a fakadó vizeket és a szivárgásokat. Szükség szerint a készenléti csoportok azonnal indulnak és homokzsákokból ellennyomó medencéket építenek, és ha kell mobil szivattyúk telepítésével átemelik a vizet. Idáig 58 szivattyút kellett telepíteni.
Az Aranyhegyi patak töltése folyamatosan szivárog. Itt éjjel-nappal erősítik és magasítják a gátat a katonák.
A Római-parton és a Margitszigeten még fokozottabb figyelem kíséri a tetőzés körüli időszakot, annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megakadályozzák a víz betörését.

tovább

Budapesten folyik a küzdelem az érkező árral szemben

2013. június 8.

A Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei a főváros összes árvízvédelmi kapuját már lezárták az áradó Duna elől. A hétfő hajnalra várható tetőző vízállásra készülve még néhány ponton zajlik a gátak erősítése, fóliázása és szükség szerinti magasítása.
 

tovább

Budapesten hamarosan befejeződik az árvízvédelmi felkészülés

2013. június 7.

A Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei, alvállalkozói és a katasztrófavédelem emberei egész éjjel dolgoztak a Római-parton és a Margitszigeten annak érdekében, hogy az ideiglenes gátak, gátmegerősítések időben elkészüljenek. A város e két kritikus pontján várhatóan szombat délelőttre végeznek a felkészüléssel.

tovább

A Római-parton csütörtök estére elkészülnek a védvonali zárások – A Margitszigeten hatalmas erőkkel folyik a védekezés

2013. június 6.

A Fővárosi Csatornázási Művek szakmai irányításával folyik a küzdelem a Római-parton és a Margitszigeten. Már több mint 200 ezer homokzsák védi a szigetet.

tovább

Megkezdődött a Margitszigeten is az ideiglenes gátak kiépítése

2013. június 5.

A Fővárosi Csatornázási Művek 300 dolgozója és az irányításuk alatt működő alvállalkozók, a katasztrófavédelem emberei, katonák és önkéntesek (kb. 550 fő) segítségével folynak nagy erőkkel Budapesten a védvonali zárások, továbbá megkezdődött a Margitszigeten is az ideiglenes gátak kiépítése.

tovább

Jól halad a fővárosi árvízi védekezés

2013. június 4.

A budapesti operatív védekezést ellátó Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. szakmailag felkészült és 1100 fős dolgozói létszámának fokozatos átcsoportosításával, minden erejével azon van, hogy Budapestet megvédje a valaha mért legmagasabb vízszintet meghaladó árvízzel szemben. A tetőzés megérkezése előtt a védvonal minden pontján a várható vízszint feletti magasabb szintre készítik fel a várost.

tovább

A főpolgármester II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el

2013. június 3.

Tarlós István főpolgármester hétfő reggel 8 órakor II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

tovább

Az FCSM megkezdte az árvízi védekezést a fővárosban

2013. június 2.

A Főpolgármesteri Hivatal utasítására a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán. Az átemelő telepeket már átállították árvízi üzemmódra, 5 csatornazsilipet és egy árvízi kaput már lezártak, megakadályozva ezzel a város csatornákon keresztüli elöntését.

tovább

Újabb teljesen felújított és szolgáltatásokban kibővített illemhelyet adtak át a fővárosban

2013. május 16.

A Fővárosi Csatornázási Művek illemhely-rekonstrukciós sorrendjében most a XIII. kerületi Lehel téri aluljáróban található toalett került teljes körű felújításra és átadásra. A szolgáltatásaiban is kibővített egységben akár zuhanyozni is lehet, a kisgyermekes szülők pedig külön helyiségben gondoskodhatnak gyermekeik szükségleteiről. A mozgássérülteket akadálymentesített fülkével várják. A szalag átvágását követően indult a Flúgos Futam az inkontinenciáért.

tovább

Tisztelt Ügyfelünk!

2013. május 2.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (Vkszt.), továbbá a végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet (Vhr.) előírja a víziközmű-szolgáltatók üzletszabályzat-készítési kötelezettségét.
Ezen kötelezettségnek eleget téve a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. elkészítette üzletszabályzat-tervezetét, melyet a felhasználók részére áttekintésre és véleményezésre közzétesz.

tovább

Tisztítótelepi nyílt napok a Víz Világnapja alkalmából

2013. március 21.

Szennyvíztisztító-telepi nyílt napok keretében ismerkedhetnek a diákok a szennyvíztisztítás folyamatával és a legkorszerűbb hazai technológiával március 21-én és 22-én, a Víz Világnapja alkalmából. Az észak-pesti és a dél-pesti telepeken 2400 gyermek fordul meg a két nap során. Az FTC labdarúgói is kíváncsiak voltak a világ legnagyobb „Élőgépek” technológiájára, aminek a segítségével tovább tisztítható a víz, és csökkenthető a telepről a szabadba jutó szag. A nagyközönség számára március 23-án, szombaton tart nyitva a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep.

tovább

A csatornafedlap-tolvajokat leleplező rendőröket jutalmazott a Csatornázási Művek

2013. február 27.

A színesfémfelvevő-helyeknek tilos bevenni, mégis sorozatban lopják a csatornafedlapokat és víznyelő rácsokat az utakról. A jelentős veszélyhelyzetet teremtő tolvajok egy csoportját kézre kerítő 12 rendőrt jutalomban részesítette a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM).

tovább

MikulásGyár

2012. december 19.

Európa legnagyobb jótékonysági akcióját, a Mikulásgyár rendezvényt közösen segítették 2012-ben a fővárosi közüzemi szolgáltató cégek, szolgáltatásaik mellett összesen 10 millió forintos támogatásukkal és ajándékokkal. Ehhez a példaértékű összefogáshoz természetesen a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) is csatlakozott.

tovább

SZENNYVÍZTISZTÍTÓBÓL BOTANIKUS KERT?

2012. november 29.

A világ jelenleg legnagyobb ún. „Élőgépek” technológiájú rendszere készült el a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) dél-pesti szennyvíztisztítójában. A botanikus kertekre emlékeztető végeredmény segítségével tovább javul a szennyvíztisztítás hatásfoka és a szagok is jobban megfékezhetők. Ezt a környezetvédelmi szempontból jelentős és még két másik, szintén a levegő és a tisztított víz minőségét fokozó beruházást Budapest főpolgármestere, Tarlós István avatta fel. Az FCSM saját beruházásban több mint kétmilliárd forintot költött a környezet védelmében.

tovább

HÁLÓZAT A VÁROS ALATT - Budapest-Dubai távolság

2012. október 11.

Az alattunk húzódó csatornalabirintus már szinte teljesen behálózza Budapestet. A hálózat hossza pedig meghaladja az 5400 kilométeres hosszúságot. Ez akkora távolság, mintha autóval mennénk Budapesttől Dubaiba.
Egy ekkora, korban rendkívül vegyes rendszernek az üzemeltetése és karbantartása nem mindennapi feladat. Ráadásul az utóbbi évtizedekben a környezettudatosság jegyében jóval kevesebb vizet használnak a háztartásokban, így a keletkező szennyvizek is egyre sűrűbbek, ezáltal egyre agresszívabb hatással vannak a csatornák állagára. Ezért nagyon fontos a csatornák rendszeres tisztítása, valamint felújítása.

tovább

2012. szeptember 6.

tovább

2012. szeptember 5.

tovább

2012. szeptember 4.

tovább

2012. szeptember 3.

tovább

Vigyázat: Egyre trükkösebb csalók! - a Fővárosi Csatornázási Művekre hivatkozva kérnek készpénzt

2012. augusztus 15.

Hívatlanul toppannak be és a Fővárosi Csatornázási Művekre hivatkozva dugulást állapítanak meg 2-3 főből álló csoportok. Elsősorban kisebb cégeket, intézményeket keresnek fel és készpénzt kérnek. Az FCSM kéri, hogy a károsultak tegyenek feljelentést a rendőrségen.

tovább

Újabb felújított illemhelyet nyitott meg a Fővárosi Csatornázási Művek

2012. július 2.

A Fővárosi Csatornázási Művek egy újabb nyilvános illemhellyel bővítette a budapesti hálózatot, ma már a budai Várba közlekedő sikló Clark Ádám téri állomásánál is kulturált, tiszta illemhely áll a látogatók rendelkezésére. A fővárosi illemhely-hálózat új üzemeltetője két év alatt több mint 40 közvécét újított fel.

tovább

Felújított, kulturált és tiszta illemhely fogadja a Várba látogatókat

2012. május 30.

A Fővárosi Csatornázási Művek az idei turistaszezon kezdetére egy újabb illemhelyet zárkóztatott fel Budapesthez méltó színvonalra. A budai Vár Palota úti kapujánál naponta akár ezer látogató is megfordul.

tovább

Több mint ezer gyermek látogató a szennyvíztisztító telepen a Víz Világnapja alkalmából

2012. március 23.

A Víz Világnapja alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 21-én és 22-én nyílt napokat tartott az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen. A nyílt napokon 1200 tanuló ismerkedett meg a telep működésével és a fontos környezetvédelmi tudnivalókkal.

tovább

A 2012-es szennyvízelvezetési díj

2011. december 21.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a 2012-es évre szóló szennyvízelvezetés díja nettó 333,60 Ft/m3, ami bruttó 423,67 Ft/m3-t jelent.

tovább

A csatornázatlan ingatlanokon keletkező szennyvizek rendezett és szabályozott elszállítása

2011. december 7.

Budapest területén a csatornázatlan ingatlanokról csak a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) szállíthatja el a szennyvizet január 1-jétől. A szippantott szennyvízszolgáltatással, azon belül a díjjal és az adható kedvezményekkel kapcsolatosan az FTSZV ad felvilágosítást. A Fővárosi Csatornázási Művek ügyfélszolgálata meghosszabbított nyitva tartással várja azokat az ügyfeleket, akik csatornázott területen élnek és szeretnének csatlakozni a közcsatorna-hálózatra.

tovább

Helyzetkép a fővárosi nyilvános illemhelyekről a WC világnapja kapcsán

2011. november 18.

A korábbi 36 minősíthetetlenül tönkrement nyilvános illemhely helyett ma már 55 felújított, kulturált és tiszta toalett fogadja a járókelőket és az ide látogató turistákat. A Fővárosi Csatornázási Művek még csak másfél éve vette át a budapesti illemhelyhálózat működtetését, de már 36 illemhelyen végeztek felújításokat és további 19 egységet nyitottak meg.

tovább

Sikeres küzdelem a fedlaptolvajok ellen - Megjutalmazták a legjobban küzdő rendőröket

2011. május 31.

Nemcsak több millió forintos kárt okoznak, hanem testi épségünket is veszélyeztetik azok a lelketlen tolvajok, akik a csatornák fedlapjait és rácsait lopják el az utakról. A Rendőrség, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) és a lakosság szoros együttműködésének köszönhetően, kézre került a bűnözők egy-egy csoportja. A sikeres akciókban részt vevő rendőröket az FCSM jutalomban részesítette.

tovább

Kivételes alkalom – szabad betekintés a város működésébe Közszolgáltatói Nyílt Nap – 2011. május 14.

2011. május 11.

A Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. szervezésében öt fővárosi közszolgáltató közműcég tart nyílt napot. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé és szabadon besétálhatnak azokba a létesítményekbe, melyek egyébként nem látogathatók. Megnézhetik a szolgáltatás mögött rejlő igen bonyolult és biztonságos infrastruktúrát, illetve az ingyenes programok keretében szakemberektől kaphatnak választ kérdéseikre.

tovább

A Duna vízénél is tisztább a tisztított víz

2011. április 29.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. észak-pesti telepén Tarlós István főpolgármester adta át azt a fővárosi beruházást, amelynek köszönhetően még tisztább víz kerül az élő Dunába. Az 5 milliárd forintos környezetvédelmi fejlesztés kedvező hatással van nemcsak a folyó, hanem a Fekete-tenger élővilágára is. A megtisztuló Dunába öko-iskolás diákok 150 db ivadékot telepítettek egy kiveszőfélben lévő halfajból, a kecsegéből.

tovább

Sokkal több, mint nyilvános WC

2011. április 11.

A Fővárosi Csatornázási Művek az idei turistaszezon kezdetére adta át a Hősök teréhez közel, a Műcsarnok mögött Budapest legnagyobb és egyben legkorszerűbb köztéri illemhelyét. A higiéniai központot dr. György István főpolgármester-helyettes nyitotta meg.

tovább

Több mint ezer gyermek látogató a szennyvíztisztító telepen a Víz Világnapja alkalmából

2011. március 23.

A Víz Világnapja alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 21-én és 22-én nyílt napokat tartott az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen. A nyílt napokon 1200 tanuló ismerkedett meg a telep működésével és a fontos környezetvédelmi tudnivalókkal.

tovább

Házaló trükkös csalók

2011. február 10.

Csatornamunkásnak adják ki magukat és készpénzt kérnek azok a csalók, akik a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-re hivatkozva csengetnek be. Kisebb tisztítási munkákat végeznek cégek és lakóépületek belső csatornahálózatában. Az FCSM kéri, hogy a károsultak tegyenek feljelentést a rendőrségen.

tovább

Világvárosi színvonalú automata illemhelyek Budapesten

2011. február 1.

Világszínvonalú automata WC-ket is nyit a Fővárosi Csatornázási Művek Budapesten, a meglevő hagyományos illemhelyek mellett. Az új automata fülkék akadálymentesek lesznek, vandálbiztosak, babapelenkázókkal lesznek felszerelve, és hibajelentő rendszeren keresztül kommunikálnak majd a diszpécserközponttal.

tovább

A főváros felkészült a dunai árhullámra

2011. január 17.

A várható dunai vízszintemelkedésre már felkészült a Fővárosi Csatornázási Művek. A telepeket átállítottuk árvízi üzemmódba, a veszélyeztetett pontokon már az összes csatornazsilipet és védvonali átjárót lezártuk.

tovább

Az idei első magasabb vízállásra készül a Csatornázási Művek a fővárosban

2011. január 14.

Megkezdtük a felkészülést a jövő hét elejére várható dunai vízszintemelkedésre. A Fővárosi Csatornázási Művek ellenőrzi a főgyűjtőket és a csatornazsilipek zárhatóságát.

tovább

A kulturált Budapestért

2010. november 19.

A Fővárosi Csatornázási Művek a „WC Világnapja” alkalmából átadta a Déli pályaudvar közvetlen szomszédságában, az aluljáróban az első teljes mértékben felújított nyilvános illemhelyet. Itt lehetőség van zuhanyozni és akár kisbabákat is tisztába tenni. A mosdót kerekesszékesek is használhatják, őket külön bejáratú rész és kifejezetten a számukra kifejlesztett szaniterek fogadják. A környezettudatosság szellemében a vízcsapok szenzoros érzékelők segítségével víztakarékosan, sőt a speciális piszoárok vízöblítés nélkül, szagmentesen működnek. A felszerelések többsége – a hosszú élettartam érdekében – a legkorszerűbb, ún. „vandálbiztos” típusú.

tovább

Szigorodott a szippantott szennyvíz leadása Budapesten

2010. október 19.

Szigorodott a szippantott szennyvíz leürítésére vonatkozó szabályozás Budapesten. A szemfüles lakosok sokat segíthetnek az utcai illegális leeresztések visszaszorítása érdekében.

tovább

Csatornarekonstrukciók a zavartalan szennyvízelvezetés érdekében

2010. augusztus 30.

Tizennyolc utcában már befejeződött a csatornarekonst-rukció. Az első félévre tervezett, jól előkészített csatornarekonstrukciók mind kilométerben, mind utcaszámban időre elkészültek. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) az idén is közel 4 milliárd Ft értékben újít fel közcsatornát Budapesten. (Forrás: Fővárosi Közmű Újság, Jónás Á.)

tovább

Megkezdődhet a fővárosi illemhelyek felújítása és bővítése

2010. július 6.

Végre kulturált nyilvános illemhelyek nyíltak és nyílnak a jövőben Budapesten annak köszönhetően, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hivatalosan is átvehette a hálózat üzemeltetését.

tovább

Rendőröket jutalmazott az FCSM

2010. július 1.

A budapesti rendőrök segítségéért ismét hálás volt a Fővárosi Csatornázási Művek. Négy rendőrt a június eleji dunai árvízi védekezés során nyújtott kiemelkedő és hathatós intézkedéseikért, további hat társukat pedig, fedlap-tolvajok kézre kerítéséért jutalmaztak meg.

tovább

Sikeres volt az árvízi védekezés Budapesten

2010. június 10.

Minden idők negyedik legnagyobb árhulláma vonult le a Dunán az elmúlt napokban. A folyó 827 centiméteren tetőzött Budapestnél, de a gátak és a védművek ellenálltak a hatalmas víz erejének. A Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei sikeresen védekeztek az ár ellen: a víz a védvonalakon túl nem öntött el lakott területeket, megvédték a Margitszigetet is.

tovább

A római-parti lakók ma megkezdhetik a visszatérést otthonaikba

2010. június 9.

A Fővárosi Csatornázási Művek a Duna apadásával összhangban nyitja meg Budapesten a közlekedés elől eddig ideiglenesen lezárt védvonali átjárókat és kezdi meg a mobil gátak bontását. Már ma sokan visszajuthatnak a római-parti hullámtérben levő ingatlanjaikba. A Margitszigeten csütörtökön kezdik meg bontani a másfél kilométeres nyúlgátat.

tovább

Budapesten a vártnál magasabban tetőzött a Duna – A gátőrök éjjel-nappal folyamatosan figyelik az árvízi jelenségeket

2010. június 8.

A Duna Budapestnél 827 centiméteren tetőzött a kora reggeli órákban. A 90 kilométernyi fővédvonal ellenáll a víz erejének és az ideiglenes gátak is tartanak. A figyelőszolgálat folyamatosan járőrözik a védvonalakon. Szivárgások és fakadó vizek esetén, ha szükséges a Fővárosi Csatornázási Művek készenlétben álló csapatai azonnal beavatkoznak.

tovább

Teherautó tolatott a margitszigeti nyúlgátnak - A nagyobb hajók hullámai veszélyeztetik a szigetet

2010. június 7.

Vasárnap egy teherautó rátolatott a Margitszigeten kiépített nyúlgátra. Ma a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói - még a tetőzés előtt - újraépítik a homokzsákokat. Várhatóan a szigeten másfél kilométeres hosszban kiépített gát egy szakaszára még egy sor homokzsákot kell rakni, mert a nagyobb hajók mozgása miatt erőteljes hullámverés éri az ideiglenes védvonalat.

tovább

Budapest 90 kilométeres védvonala péntek éjfélre 8 méterig zárva lesz

2010. június 4.

A Fővárosi Csatornázási Művek péntek éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját. Nyolc méteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.

tovább

Az FCSM megkezdte az árvízi védekezést a fővárosban

2010. június 3.

A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán. Az átemelőtelepeket már átállították árvízi üzemmódra, a kiömlők nagy részét pedig, a mai napon zárják le zsilipekkel, megakadályozva ezzel a város csatornákon keresztüli elöntését.

tovább

Észak-Pesten megkezdődött a szennyvíztisztítás "harmadik fokozatának" próbaüzeme

2010. május 6.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. észak-pesti telepén május 25-én megkezdődött a szennyvíztisztítás ún. „harmadik fokozatának”, a tápanyag-eltávolításnak az egy éves próbaüzeme. A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában, a Világbank egymilliárd forintos támogatásával, a „GLOBAL ENVIRONMENTAL FACILITY” program keretein belül megvalósuló fejlesztés célja: a szennyvízben található tápanyagok eltávolítása.

tovább

Csatornarekonstrukciós újdonság

2010. április 7.

A fővárosi csatornahálózat nemcsak az 5330 kilométeres hosszával és a főgyűjtők nagy méreteivel, hanem az alkalmazott korszerű felújítási technológiával is figyelemre méltó.

tovább

Több mint kétezer gyermek a szennyvíztisztító telepeken a Víz Világnapja alkalmából

2010. március 23.

A Víz világnapja alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 19-én és 22-én nyílt napokat tartott a szennyvíztisztító telepeken. A nyílt napokon több mint kétezer tanuló ismerkedett meg a telepek működésével, a fontos környezetvédelmi tudnivalókkal.

tovább

Álcsatornások a Csatornázási Művekre hivatkozva készpénzt kérnek

2010. február 1.

Csatornamunkásnak adták ki magukat és készpénzt kértek azok a csalók, akik a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-re hivatkozva jelentek meg a főváros több kerületében. Kisebb tisztítási munkákat végeztek az intézményeknél és lakóépületekben. Az FCSM Zrt. kéri, hogy a károsultak tegyenek feljelentést a rendőrségen.

tovább

Sikeres akkreditáció

2010. január 11.

Újabb megmérettetést vett eredményesen társaságunk laboratóriuma és a vízminőségvédelmi csoport mintavevő szervezete. A Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) auditjának megállapítása szerint a szervezeti egységek hiba nélkül működnek.

tovább

A 2010-es szennyvízelvezetési díj

2009. december 21.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a 2010-es évre szóló szennyvízelvezetés díja nettó 272,20 Ft/m3, ami bruttó 340,25 Ft/m3-t jelent.

tovább

Üzleti Etikai Díjat nyert az FCSM

2009. december 2.

A Budapest Klub Alapítvány és a Piac és Profit üzleti magazin által alapított Üzleti Etikai Díjat Nemzeti nagyvállalat kategóriában 2009-ben a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nyerte.

tovább

Ügyfél-elégedettségi vizsgálat (2009)

2009. november 24.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. kiemelt figyelmet fordít az ügyfélkapcsolatok erősítésére és komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy megfeleljen a növekvő elvárásoknak. Ezt a célt szolgálták a korábbi évek jelentős fejlesztései, melyet követően az ügyfélszolgálati tevékenység mérhetően hatékonyabbá és gyorsabbá vált.

tovább

Környezetvédelmi gyermekrajzpályázat

2009. november 23.

Gyurta Dániel, olimpiai ezüstérmes és világbajnok, valamint a Jövő SC Veolia úszócsapat reménységei adták át a díjakat „A világ körül 2009” elnevezésű rajzpályázat nyerteseinek. A győztes gyermekek osztálytársaikat is elhozhatták az ünnepségnek helyt adó Jövő Házába és együtt, több mint 100 kis diák ünnepelhetett és játszhatott a Zöld Pont interaktív kiállításon.

tovább

Jeltolmács az FCSM ügyfélszolgálatán

2009. október 7.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) ügyfélszolgálatán már a vizuális kódrendszer legalapvetőbb jelzéseit értik, hamarosan képzett jeltolmács segíti a hallássérültek kommunikációját.

tovább

Elfogott fedlaptolvajok - jutalmazott rendőrök

2009. szeptember 10.

Eddig csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt súlyosabb baleset a közutakról ellopott, egy-két ezer forintért értékesített vasöntvény fedlapok hiánya miatt. A Rendőrség, a lakosság és a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szoros együttműködésének köszönhetően, kézre került a bűnözők egy-egy csoportja. A sikeres akcióban résztvevő rendőröket az FCSM jutalomban részesítette.

tovább

Folytatódnak a fejlesztések Észak-Pesten

2009. augusztus 27.

A Fővárosi Csatornázási Művek az idén nyolc milliárd forintot fordít fejlesztésekre, beruházásokra. Ebből 4 milliárd forint jut a csatornahálózat rekonstrukciójára, a fennmaradó 4 milliárdból főként a szennyvíztisztító telepeket és az átemelő telepeket fejlesztik és célgépeket szereznek be.

tovább

Kevesebb foszfor és nitrogén kerül a Dunába

2009. augusztus 27.

A Fővárosi Csatornázási Művek észak-pesti telepén megvalósulóban van a szennyvíztisztítás legfejlettebb, ún. „tápanyag-eltávolítási fokozata”. A várhatóan 2010 elején a próbaüzemét megkezdő beruházás most az első nagyobb „mérföldkövéhez” érkezett: elkészült a légfúvó gépház szerkezete, a mélylevegőztető és utóülepítő medencék. A beruházásának köszönhetően a Dunába vezetett tisztított víz minősége jelentősen javul.

tovább

Kincsek a csatornában

2009. augusztus 6.

Tárcsás mosógép, kismotorváz, lakatok, kulcsok, személyazonosító okmányok. Elég vegyes felsorolás, egy valami azonban közös bennük, valamennyit a budapesti csatornában találták a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) munkatársai.

tovább

Szaghatások kiküszöbölése

2009. július 17.

A csatornaszolgáltatás, a szennyvízelvezetés- és tisztítás egyik legnagyobb kihívása a kellemetlen szaghatások megszüntetése. Ennek a problémának a megoldása komoly feladatot és anyagi ráfordítást jelent egy csatornaszolgáltatónak. Az FCSM-nek az elmúlt években jelentős előrelépést sikerült elérni ezen a területen.

tovább

Az árvízi üzemmód feloldása

2009. július 3.

A Duna apadásának megfelelően, július 4-én fokozatosan megkezdjük az árvízi üzemmód megszüntetését. Várhatóan július 6-án a lezárt árvízi kapukat is megnyitjuk a forgalom előtt.

tovább

Árvízi kapuk zárása

2009. június 25.

A Fővárosi Csatornázási Művek tegnap megkezdte a csatornák zsilipelését, az árvízi kapuk zárását, valamint az átemelő- és szennyvíztisztító telepek árvízi üzemmódra való átállítását.

tovább

Egészségliget

2009. június 4.

Magyarországon sok betegség a késői felismerés miatt – különösen a szív- és keringési, valamint a daganatos betegségek – súlyosabb lefolyású és gyakrabban végződik halállal, mint az európai átlag. Tudatosabb egészségszemlélettel, odafigyeléssel, életmódváltással, valamint szűrővizsgálatok igénybevételével azonban sokat tehetnek az emberek saját egészségük megóvásáért.

tovább

Több és jobb nyilvános illemhely lesz Budapesten

2009. május 14.

A Fővárosi Közgyűlés mai döntésének értelmében ismét a Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) bízzák a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetését, az illemhelyhálózat gyors és jelentős fejlesztését. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy már ettől az évtől kezdődően, s különösen a következő esztendőkben a nyilvános illemhelyek működtetése az Európai Uniós normáknak megfelelő modern, korszerű szolgáltatássá fejlődjön.

tovább

Közszolgáltatói Nyílt Nap - Legyen turista saját városában és fedezze fel a láthatatlan hétköznapokat!

2009. május 8.

A fővárosi közszolgáltató cégek közül a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Fővinform és a Temetkezési Intézet egyszerre nyitotta meg kapuit a lakosság előtt. A május 16-i nyílt nap keretében 10-től 16 óráig szakemberek mutatták meg a város működését.

tovább

Sikeres küzdelem a lelkiismeretlen tolvajok és szélhámosok ellen

2009. április 22.

Nemcsak több millió forintos kárt okoznak, hanem testi épségünket is veszélyeztetik azok a lelkiismeretlen tolvajok, akik a csatornák fedlapjait és rácsait lopják el az utakról. Az álcsatorna-munkások pedig, az emberek jóhiszeműségével élnek vissza. A Rendőrség, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) és a lakosság szoros együttműködésének köszönhetően, kézre került a bűnözők egy-egy csoportja.

tovább

Az FCSM megkezdte az árvízi védekezést

2009. április 3.

A Fővárosi Csatornázási Művek a mai napon megkezdte a csatornák zsilipelését, valamint az átemelő- és szennyvíztisztítótelepek árvízi üzemmódra való átállítását.

tovább

Éjszakai csatornatisztítás

2009. március 30.

A turisták által is közkedvelt belvárosi utcákban nagyszabású preventív csatornatisztítás kezdődik március végén. A munkálatok várhatóan két-három hétig is eltarthatnak.

tovább

Vízszolgáltatót vett az FCSM

2009. március 30.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) többségi tulajdonába került a több tucat Zala, illetve Vas és Veszprém megyei településen is víziközmű-szolgáltatásokat végző AquaZala Közszolgáltató Koncessziós Kft. Az FCSM a korábbi többségi tulajdonostól, az AquaPlus Kft-től vásárolta meg az 55 százalékos üzletrészcsomagot.

tovább

Nyílt napok a Víz Világnapján

2009. március 18.

A Víz világnapja alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 19-én és 20-án nyílt napokat tartott az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen. A nyílt napokon több mint ezer tanuló ismerkedett meg a telep működésével, a fontos környezetvédelmi tudnivalókkal.

tovább

Az FCSM védi a fővárost az árvíztől

2009. március 10.

Már több mint hatvan éve a Fővárosi Csatornázási Művek védi Budapestet az árvíztől. Idén is a szokásos felkészültséggel várja az FCSM az idei első nagyobb árhullámot.

tovább

Vigyázat: csalók!

2009. február 25.

Csatornamunkásnak adták ki magukat és készpénzt kértek azok a csalók, akik a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-re hivatkozva jelentek meg a főváros több kerületében. Kisebb tisztítási munkákat végeztek az intézményeknél és lakóépületekben. Az FCSM Zrt. kéri, hogy a károsultak tegyenek feljelentést a rendőrségen.

tovább