A halak szaporodását is segítő patakmeder-rendezés

Munkatársaink két helyen is nagyméretű termésköveket helyeztek a Rákos-patak medrébe, annak érdekében, hogy lelassítsák a víz folyását.

A halak szaporodását is segítő patakmeder-rendezés hír képe

Talán kevesen tudják, de társaságunk feladatai közé tartozik a közel 170 kilométer hosszúságú fővárosi kisvízfolyások üzemeltetése, vagyis a biztonságos vízelvezetés biztosítása. Az FCSM a környezetvédelmi és természetvédelemi szempontok figyelembevételével végzi ezt a tevékenységét, ezért a Rákos-patak Mogyoródi út és Egressy út közötti szakaszának revitalizációs program keretében történő megújítása során is figyelemmel voltunk a felmerülő igényekre. Munkatársaink két helyen is nagyméretű termésköveket helyeztek a patak medrébe, annak érdekében, hogy lelassítsák a víz folyását. A terméskövekkel kirakott lassítóknál nemcsak a vízelvezetést akadályozó hordalékokat könnyebb eltávolítani a mederből, de ez a megoldás abban is segít, hogy minél több oxigén oldódhasson a vízben. Ez pedig segíti a patakmeder biológiai sokszínűségének növelését is, ugyanis a változatos domborzatú mederben a halak megfelelő élőhelyekre lelhetnek és a kialakult zugokban könnyebben tudnak szaporodni is.
A Rákos-patakban él például az egyik őshonos halfajunk, a vágó csík és a védett fenékjáró küllő is, a Dunában élő paducnak pedig a patak zuglói szakasza az egyik bölcsője.