A környezetvédelem a lakásunkban kezdődik!

Napjaink egyik legaktuálisabb témája a tudatos és takarékos energia- és vízgazdálkodás. Budapest egyesítésének 150. évfordulója és a Víz Világnapja alkalmából a víziközmű-rendszerek környezettudatosabb használatára hívta fel a figyelmet a Fővárosi Csatornázási Művek. Az ebből az alkalomból tartott nyílt napokon közel 4500 lakos és diák ismerkedhetett meg a legkorszerűbb szennyvíztisztítási technológiával és a helyes csatornahasználattal.

A környezetvédelem a lakásunkban kezdődik! hír képe

Kevesen tudják, hogy Budapesten a szennyvíztisztítás ma már egyre kevesebb külső energiát használ fel, mert a szennyvízből kinyerhető szerves anyagok energiatermelésre is felhasználhatók. Komplex tisztítási folyamatok eredményeképpen pedig teljesen megtisztított víz kerül vissza a Dunába.
Az utóbbi években egyre jobban elterjedő, egyáltalán nem, vagy csak nagyon sokára lebomló nedves törlőkendők a csatornába kerülő zsiradékokkal találkozva, rekord méretű és rekord gyorsasággal kialakuló zsírdugókat képeznek. Társaságunk reprezentatív felmérése szerint egyre többen tudják már, hogy a lefolyókba dobott nedves törlőkendők a legfőbb okozói a házi és közcsatorna-dugulásoknak. Sajnos azonban még mindig sokan használják a közcsatornát szemetesvödörnek.
Ezek az üzemzavarok azon kívül, hogy nehezítik és lassítják a szennyvíz-elvezetési tevékenységet, a háztartások elöntésével is fenyegetnek, hiszen a legkisebb átmérőjű házi csatornarendszer dugul el a leghamarabb.
Társaságunk a környezetvédelem tudatosítása érdekében ismét megnyitotta szennyvíztisztító telepeinek kapuit a látogatók előtt. A március 18-án, szombaton tartott lakossági nyílt napon 2200 lakos, míg a március 20-án és 21-én tartott iskolai nyílt napokon további 2300 diák nyert betekintést az egyik legfontosabb környezetvédelmi szolgáltatásba, a szennyvíztisztítási tevékenységbe.
A látogatók megtekinthették a szennyvíztisztítás folyamatát és a világszínvonalú beruházásokat, mint például a botanikus kertekre hasonlító „Élőgépek” technológiát a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen. Szakembereink megmutatták, hogy mi történik a szennyvízzel, miután az a lefolyókon keresztül távozik. A látogatók nemcsak azt ismerhették meg, hogyan ártalmatlanítják a környezetre káros szennyvizet, hanem azt is, miként alakítják át azt biogázzá.
A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) munkatársai a több mint 6400 kilométer hosszúságú budapesti csatornarendszerben, az átemelő és a végponti telepeken nap mint nap küzdenek a csatornába dobott hulladékok, törlőkendők és egyéb anyagok okozta ún. kócok felszámolásáért, annak érdekében, hogy a naponta keletkező kb. 500 ezer m3 szennyvizet folyamatosan és zavartalanul elvezessék.
A tisztított szennyvíz szagtalanul és színtelenül kerül ki a telepekről, vissza a Dunába. Budapesten évente kb. 3 Tisza-tónak megfelelő szennyvízmennyiséget tisztítanak meg a szennyvíztisztítók, annak érdekében, hogy a befogadó Duna élővilágát megkíméljék a szennyeződésektől. Az FCSM a szennyvizek tisztításához a legkorszerűbb fizikai, kémiai és biológiai módszereket alkalmazza.