Árvízi üzemmód

Az FCSM a vízállásnak megfelelően lezárta a csatornazsilipeket és árvízi üzemmódban üzemelteti a telepeket és az átemelőket.

Árvízi üzemmód hír képe

Budapest területén néhány helyen a csapadékcsatornák vagy közvetlen a Dunába, vagy patakokba torkollanak. Árvíz idején meg kell akadályoznunk, hogy ezeken a csatornahálózatokon keresztül az áradás elöntse az utcákat és a házakat.

A Fővárosi Csatornázási Művek több tucat csapadékvíz elvezetésére szolgáló csatornazsilipet és átemelőt üzemeltet a fővárosban. Ezeket a dunai vízszint emelkedésének megfelelően kell időben lezárni és az érkező csapadékvizet szivattyúkkal elvezetni. A várható vízállásnak megfelelően tegnap további 10 zsilipet zártak szakembereink.

A 2013-as 891 cm-en tetőző rekord árvíz idején még éjjel-nappal szükség volt személyes jelenlétre az átemelőknek az üzemeltetéséhez. Ma már az automatizálásnak köszönhetően ezek a kis átemelők automata üzemmódban működnek, munkatársaink pedig távolról, akár mobiltelefonon keresztül is folyamatosan figyelemmel tudják kísérni a működésüket. A rendszer azonnal riasztást küld, ha probléma merülne fel. Szakembereink ezen kívül rendszeresen személyesen is meggyőződnek az átemelők kifogástalan működéséről.