ILLEGÁLIS CSATORNASZENNYEZÉS

Február 18-án ismeretlen személyek szabálytalanul a csatornába engedtek ismeretlen összetételű, kellemetlen szagú folyadékot.

ILLEGÁLIS CSATORNASZENNYEZÉS hír képe

A 2021. február 18-án délután a XII. kerület Magyar Jakobinusok tere, Maros utca, II. kerület Szilágyi Erzsébet fasor környékén tapasztalt szagok észlelését követően az FCSM és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) munkatársai felderítették a szennyezés forrását. A II. ker. Nagykovácsi út – Hűvösvölgyi út kereszteződésének közelében ismeretlen elkövető nagy mennyiségű, ismeretlen eredetű szennyezőanyagot bocsátott a csapadék- és szennyvízhálózatba. A víznyelőkben fennmaradt szennyezésből vett mintát az FKI Mérőlaboratóriuma a helyszínen vizsgálta, az FKI nem rendelt el rendkívüli intézkedést.
Társaságunk részletes laboratóriumi elemzési eredményei szerint, az illegálisan bebocsátott szennyezés magas szerves- és ülepedőanyag-tartalmú, konyhai hulladékkal kevert diciklopentadiént is tartalmazó vegyipari hulladék volt.
Az illegálisan csatornahálózatba eresztett szennyezés egy része a nagy vízhozamú csatornahálózat levonulási útján  a környezetben kellemetlen szagot okozott.
Az FCSM az FKI-vel történt egyeztetés után a szennyező anyag bevezetési helye környékén a csatornahálózatot kiszakaszolta, a beleengedett szennyezést szívókocsikkal eltávolította és a csatornaszakaszokat átmosta. A csatornahálózat további érintett részét nagymennyiségű hígító vízzel átöblítette a szaghatások mielőbbi megszüntetése érdekében, a szag ennek köszönhetően mérséklődött, majd megszűnt.
Társaságunk az illegális csatornaszennyezésért felelősök azonosításának érdekében minden szükséges intézkedést megtesz.