Tudatos csatornahasználattal környezettünkért

A Víz Világnapja alkalmából a víziközmű-rendszerek környezettudatosabb használatára hívta fel a figyelmet a Fővárosi Csatornázási Művek. A társadalmi szemléletformáló kampány keretében tartott nyílt napokon több mint 5500 lakos és diák ismerkedhetett meg a legkorszerűbb szennyvíztisztítási technológiával és a helyes csatornahasználattal.

Tudatos csatornahasználattal környezettünkért hír képe

Az utóbbi években egyre jobban elterjedő, egyáltalán nem, vagy csak nagyon sokára lebomló nedves törlőkendők a csatornába kerülő zsiradékokkal találkozva, rekord méretű és rekord gyorsasággal kialakuló zsírdugókat képeznek. A csatorna helytelen használatából eredő dugulások nemcsak a közcsatornát, hanem a lakossági házi csatornát sem kímélik.
Ezek az üzemzavarok azon kívül, hogy nehezítik és lassítják a szolgáltató szennyvízelvezetési tevékenységét, a háztartások elöntésével is fenyegetnek, hiszen a legkisebb átmérőjű házi csatornarendszer dugul el a leghamarabb. Ezért közös érdek, a lakosság és a szolgáltató szempontjából is egyaránt fontos, hogy minél kevesebb csatornába nem való hulladék kerüljön a lefolyókba.
A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) tavalyi figyelemfelhívó kampányát követően, 2021 végén végzett reprezentatív felmérés szerint szerencsére egyre többen tudják már, hogy a lefolyókba dobott nedves törlőkendők a legfőbb okozói a házi és közcsatorna-dugulásoknak. Sajnos azonban még mindig sokan használják a közcsatornát szemetes vödörnek.
 
Az FCSM a „Mi változzunk, ne a környezet!” elnevezésű kampányának* keretében ismételten a helyes csatornahasználatra szeretné felhívni a figyelmet, ezért újra megnyitotta szennyvíztisztító telepeinek kapuit a látogatók előtt. A március 19-én, szombaton tartott lakossági nyílt napokon 2800 lakos, míg a március 21-én és 22-én tartott iskolai nyílt napokon további 2800 diák nyert betekintést az egyik legfontosabb környezetvédelmi szolgáltatásba, a szennyvíztisztítási tevékenységbe.
 
A látogatók megtekinthették a szennyvíztisztítás folyamatát és a világszínvonalú beruházásokat, mint például a botanikus kertekre hasonlító „Élőgépek” technológiát a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen. Az FCSM szakemberei megmutatták, hogy mi történik a szennyvízzel, miután az a lefolyókon keresztül távozik. A látogatók nemcsak azt ismerhették meg, hogyan ártalmatlanítják a környezetre káros szennyvizet, hanem azt is, miként alakítják át azt biogázzá. A szennyvíz gyakorlatilag szagtalanul és színtelenül kerül ki a telepekről, vissza a Dunába. A nyílt napokon minden évben szó esik arról is, hogy milyen anyagokat és miért nem szabad a lefolyókon át leereszteni a csatornákba.  
 
Míg évekkel ezelőtt alig néhány esetben fordult elő közcsatorna-dugulás, most már rendszeresek az üzemzavarok. Az FCSM munkatársai a több mint 6000 kilométer hosszúságú budapesti csatornarendszerben, az átemelő és a végponti telepeken nap mint nap küzdenek a zsíros törlőkendők okozta ún. kócok felszámolásáért, annak érdekében, hogy a naponta keletkező kb. 500 ezer m3 szennyvizet folyamatosan és zavartalanul elvezessék. Budapesten évente kb. 3 Tisza-tónak megfelelő szennyvízmennyiséget tisztítanak meg a szennyvíztisztítók, annak érdekében, hogy a befogadó Duna élővilágát megkíméljék a szennyeződésektől. Az FCSM a szennyvizek tisztításához a legkorszerűbb fizikai, kémiai és biológiai módszereket alkalmazza.
 
* A „Mi változzunk, ne a környezet!” elnevezésű kampány a KEHOP-2.1.7-19-2019-00012 azonosító-számú, Európai Unió által támogatott projekt.