MI VÁLTOZZUNK, NE A KÖRNYEZET!

Környezetünk állapota nagyrészt attól függ, hogy mit teszünk és mit nem teszünk meg a környezetünk védelmében. Éppen ezért fontos felismernünk, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk környezetünkért!
 
Mivel sajnos még mindig sokan szemetes vödörnek tekintik a lefolyókat, a Fővárosi Csatornázási Művek (KEHOP-2.1.7-19-2019-00012 azonosító számú) Európai Uniós támogatás segítségével társadalmi szemléletformáló kampányba kezdett Mi változzunk, ne a környezet! címen. A kampány során online-játékokkal és nyíltnapi rendezvények keretében igyekeznek helyes irányba terelni a csatornahasználati szokásokat.

MI VÁLTOZZUNK, NE A KÖRNYEZET! hír képe

ONLINE-JÁTÉKOK
 
Az elmúlt időszakban, a személyes találkozások visszaszorulása miatt, elsősorban online módon, játszva ismertették, hogy mit és miért nem szabad a lefolyókon keresztül leengedni. A Csatornarobot a zsírszörnyek ellen online-játék 2021. február 5-én indult. Ha valaki még szeretne játszani és megnyerni az 50 környezetbarát tisztítószerkészlet vagy 50 egyedi csatornarobotos társasjáték egyikét, akkor május 31-éig még megteheti a következő linken keresztül: https://mivaltozzunk.fcsm.hu/csatorna-robot.
 
2021. május 1-jén egy másik online-játékot is elindítottak Esőmentő címen (https://mivaltozzunk.fcsm.hu/esomento). Ezzel a játékkal a csapadékvíz hasznosítására igyekeznek ösztönözni a lakosokat. Az augusztus 5-éig futó játék rávilágít, hogyan tudunk játszva spórolni, ha vezetékes ivóvíz helyett esővizet használunk. A szerencsésebbek egy 210 literes esővízgyűjtő tartályt is nyerhetnek. Ezzel a játékkal a társaságnak további célja, hogy a csapadékvizeket a szennyvízcsatornákba történő szabálytalan bevezetését is visszaszorítsa. Ugyanis Budapest egyes részein tilos a kertes házakból az esővizet a szennyvízcsatornába bevezetni. Ez azért nagyon fontos, mert bizonyos helyeken a csatornákat kizárólag a szennyvíz gyűjtésére építették ki, és képtelenség lenne elvárni, hogy az egyre gyakoribb özönvízszerű esőzések vízmennyiségét is elvezesse.
Ha ezt a fontos szabályt nem tartjuk be, akkor nagyobb záporok idején a csatorna túlcsordulhat és a mélyebben fekvő területeket eláraszthatja szennyvízzel.
A kertes házakban érdemes a csapadékvizet összegyűjteni és a kert öntözésére felhasználni!
 
NYÍLT NAPOK
A Fővárosi Csatornázási Művek rendszeresen betekintést enged az egyik legfontosabb környezetvédelmi szolgáltatásba, a szennyvíztisztítási tevékenységbe. Korábban rendszeresen tartottak lakossági nyílt napokat az általuk üzemeltetett két budapesti szennyvíztisztító telep valamelyikén. Sajnos a járvány miatt ezeket a rendezvényeket szüneteltetni kellett. A társaság abban bízik, hogy idén ősszel ismét kinyithatják kapuikat a látogatók előtt. Akit ez a lehetőség érdekel, annak érdemes szeptember hónapban ellátogatnia a www.fcsm.hu weboldalra és regisztrálni a következő lakossági nyílt napjukra. A látogatás most is, mint mindig ingyenes lesz, de regisztrációhoz kötött.
 
A kampány fő célja, hogy rendeltetésszerűen használjuk a csatornarendszert. Ezért érdemes sorba venni, hogy mit nem szabad a csatornába engedni! Ezek a következők:

  • ÉTELMARADÉK, HASZNÁLT OLAJ ÉS ZSIRADÉK

Több szempontból sem tanácsos a lefolyókon keresztül megszabadulni a felesleges ételmaradéktól, elhasznált olajtól és zsiradéktól. Ezek egyrészt eleségül szolgálnak az élősködő állatoknak, másrészt a wc-be helytelenül bedobált nedves törlőkendőkkel összeállva, rendkívül gyorsan akadályozzák meg a szennyvíz távozását. Dugulást okoznak.

  • NEDVES TÖRLŐKENDŐK

Az elmúlt években nagyon elterjedt a különböző törlőkendők használata. A wc-papírral ellentétben ezek egyáltalán nem, vagy csak nagyon sokára áznak szét, így a csatornában összetapadhatnak a zsíros ételmaradékokkal és nagyon gyorsan okozhatnak hatalmas torlaszokat a csatornában, megakadályozva a szennyvíz elvezetését. Ez a probléma nemcsak az utcák alatt futó csatornákban, hanem a házak, lakások lefolyóiban és vízelvezető rendszereiben is megjelenhet.
Ezért fontos, hogy minél kevesebb, csatornába nem való hulladék kerüljön a lefolyókba. A nedves törlőkendőket dobjuk a szemetes vödörbe!
A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai a budapesti csatornarendszerben és a telepeken nap mint nap küzdenek a zsíros ételmaradékokból és a törlőkendőkből képződő zsírszörnyek felszámolásával. Teszik ezt azért, hogy az évente Budapesten keletkező, kb. 4 Velencei-tónak megfelelő szennyvízmennyiséget zavartalanul elvezessék.

  • VESZÉLYES HULLADÉKOK

Szigorúan tilos a lefolyókba önteni oldó- és irtószereket, növényvédő szereket, megmaradt festékeket és gyógyszereket! Ezeknek a mérgező anyagoknak az ártalmatlanítása nem a szennyvíztisztító telepek feladata.
A lejárt szavatosságú, vagy megmaradt gyógyszereket bármelyik patikában ingyen átveszik. A veszélyes vegyszerhulladékokat pedig jól lezárt csomagolásban a hulladékudvarokban lehet leadni.
 
A zavartalan szennyvízelvezetés érdekében fontos rendeltetésszerűen használni a lefolyókat!